Split: Prijavljen antigay prosvjed na rivi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Polemike oko Split pridea ne prestaju: u utorak je policiji prijavljen skup Gradanskog stožera za obranu rive, odnosno antigay prosvjed, koji bi se održao na dan parade, u subotu 9. lipnja, na splitskoj rivi.

S druge strane, Sanja Juras, koordinatorica lezbijske udruge Kontra koja koordinira Split pride, najavila je moguce tužbe protiv Grada zbog diskriminacije i nadoknade štete.

- Zaprimili smo prijavu javnog okupljanja i sada moramo provjeriti je li važeca po Zakonu o javnom okupljanju, kazao je Paško Ugrina iz splitske policije. Gordan Sladoljev iz Gradanske inicijative vec je najavio da ce, ako treba, sjesti na rivu i tako je braniti svojim tijelima.

Nakon što je dogradonacelnik Jure Šundov izjavio da nitko mimo Grada ne smije postavljati binu i razglas na javne gradske površine, reagirala je Juras.

Grad je, naime, 4. svibnja odobrio rutu Split pridea koja završava na rivi, da bi je potom dvadesetak dana kasnije, zakljuckom gradskih službi zbog novih okolnosti, odnosno priloženih potpisa clanova Gradanske inicijative i njihovih pristaša koji se protive paradi, ponovno odobrio, ali s rutom koja završava na Prokurativama.

Šundov je kazao da bine nece biti na rivi, vec je odobreno njeno postavljanje na Prokurativama i u skladu s tim ce postupati gradski komunalni redari. Dodao je i da je Grad i dalje otvoren za dogovor i kompromis.

Koordinatorica Kontre, koja zajedno sa Dominama i Iskorakom organizira pride, kaže da je pozornica koju su platili u ponedjeljak poslije podne uklonjena s rive.

- Rijec je o politickim manipulacijama gradskih celnika koji postupcima i neprimjerenim izjavama nepotrebno podgrijavaju negativnu atmosferu uoci pridea. Bina je tu stajala od ranije i mi smo je platili, a Grad je naložio da se ukloni iako smo culi da ce se ponovno montirati nakon završetka pridea. Sigurno je samo da mi imamo pravo na javno okupljanje koje cemo nesmetano održati na rivi, kazala je Juras. (M. MATANA/Novi list)


Poziv na toleranciju

Radna skupina za pracenje zlocina iz mržnje pozvala je gradane i gradanke da se tijekom subotnje parade u Splitu ponašaju u duhu tolerancije i u skladu s Ustavom i Zakonom o suzbijanju diskriminacije, priopcio je Vladin Ured za odnose s javnošcu.

Na sastanku radne skupine predstavljene su aktivnosti koje bi trebale zajamciti svim sudionicima parade sigurnost prilikom ostvarivanja jednog od temeljnih ljudskih prava, prava na javno okupljanje.

Sastanak je organizirao Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH, a sudjelovali su clanovi radne skupine iz Ministarstva unutarnjih poslova, Državnog odvjetništva, Ministarstva pravosuda, Ureda puckog pravobranitelja, Ministarstva vanjskih i europskih poslova te Visokog prekršajnog suda. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter