Split Pride: Uhicene 73 osobe, prijavljeno 60

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Drugi Split Pride, u cijoj je povorci po procjenama policije bilo oko 700 ljudi, protekao je u najboljem redu, bez incidenata, a privedene su 73 osobe, vecinom zbog manjih prekršaja koji nisu ugrožavale sigurnost javnog okupljanja, receno je danas na konferenciji za novinare u splitsko-dalmatinskoj Policijskoj upravi.

Povorku je osiguravalo 911 policajaca - 550 iz PU splitsko-dalmatinske, a 361 policajac došao je iz drugih policijskih uprava.

Od 73 privedene osobe, 60 je prijavljeno, a od prijavljenih je 27 maloljetnika. Prilikom postupanja oduzeti su predmeti podesni za pocinjenje prekršaja. Jedanaest je osoba prekršajno prijavljeno zbog narušavanja javnog reda i mira vikanjem i pijancevanjem, te 40 osoba zbog toga što nisu imale osobnu iskaznicu.

"Imali smo dvije uporabe sredstava prisile koje su bile zakonite i opravdane. Nismo zabilježili zlocine iz mržnje ili rasnu diskriminaciju. Nije bilo ozlijedenih osoba, tek smo u policiji zadržali dvije osobe u postaji zbog alkoholiziranosti", kazao je voditelj Odsjeka za prevenciju u PU-u Paško Ugrina.

"Provjeravali smo sve dojave gradana, pa tako i onu o navodno izradenih 250 pracki za gadanje povorke, potom navodnu izradu Molotovljevih koktela u Torcidi na Brdima, no sve se pokazalo kao neistinita informacija. Još provjeravamo incident koji se dogodio nakon Pridea kada je jedna osoba istrcala iz autobusa i došla u Drugu policijsku postaju prijaviti verbalni napad gradana zbog toga što je imala oko vrata maramu duginih boja", kazao je nacelnik Tolušic.

Potvrdio je da je policija provjeravala kuce i stanove osoba koje su prošle godine bile uhicivane zbog nereda na Prideu. Najavio je da ce podatak koliko je osiguranje Split Pridea koštalo objaviti iduci tjedan. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter