Split pride prošao mirno, manje sudionika nego lani

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Točno u podne danas su se u Đardinu okupili sudionici, četvrtoga po redu, Split pridea u kojem sudjeluje manje sudionika nego prijašnjih godina. Prema procjenama organizatora, u povorci je oko 300 sudionika kojima se pridružio i splitski dogradonačelnik Goran Kovačević, situacija je za sada mirna i nema nikakvih incidenata, a grad je gotovo prazan.

- Tu sam da bih se pridružio borbi za ljudska prava i ukidanje svih oblika diskriminacije i razvoja tolerancije u društvu, rekao je Kovačević.

Sudionici parade nose transparente na kojima piše: "Mama, zbog koga si me se odrekla?", "Mržnja nije obiteljska vrijednost", "Ne kompromisu s ljudskim pravima", "U svima kuca srce koje voli", "Zna li žena za tebe i Stipu?", "Open your heart", a na Narodnom trgu podigli su svoju zastavu.

Povorka je u 14 sati krenula Ulicom kralja Tomislava, Marmontovom ulicom, Rivom, Ulicom Marka Marulića te Narodnim trgom preko Bosanske ulice do Đardina, gdje će se održati Split pride program. Kao i prošle godine i ovogodišnji slogan je "Potpuna ravnopravnost" i njime se želi podsjetiti na diskriminirajući i neravnopravan položaj lezbijki, gayeva, biseksualnih i transrodnih/transseksualnih osoba (LGBT) u Hrvatskoj. Traži se potpuna ravnopravnost i jednaka pravna zaštita za istospolne obitelji koju uživaju raznospolne obitelji te pravo na brak i izvanbračnu zajednicu.

Koordinator Udruge Rišpet, koja je organizator ovogodišnjeg pridea, Ljubomir Mateljan okupljenim je novinarima rekao da ove godine nema organiziranih autobusa te da u povorci nema političara što, dodao je, žestoko osuđuju.

- Onima koje plaćamo trebala bi biti dužnost da budu ovdje i da podržavaju ljudska prava, kazao je. Dodao je da je bio primoran policiji prijaviti prijetnju koja mu je upućena preko interneta.

Na upit novinara smatra li da su se građani Splita već privikli na paradu odgovorio je da se nada da je tako iako još uvijek ima individualnih incidenata. Dodao je da neće biti zadovoljni dok potpuno ne ostvare svoje zahtjeve. "Klima se u gradu ipak mijenja, to je točno", zaključio je.

Na Split pride stigao je i savjetnik predsjednika Vlade Crne Gore za ljudska prava i zaštitu od diskriminacije Jovan Kojičić koji je izjavio da su crnogorski ministar vanjskih poslova Igor Lučić i potpredsjednica Vlade Hrvatske i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić potpisali zajedničko priopćenje o borbi protiv homofobije i transfobije s fokusom na regiju Balkana, a koja je proizašla iz Idaho foruma međunarodnog dana obilježavanja borbe homofobije i transfobije.

Nekoliko dana prije održavanja Split pridea policija je građane pozivala na suzdržanost od bilo kakvog nasilja, gradski HNS je svoje članstvo pozvao da sudjeluje u povorci, a na toleranciju i uvažavanje je pozvao i gradonačelnik Ivo Baldasar koji danas nije mogao biti u povorci jer je u Zagrebu na glavnom odboru SDP-a. Splitska policija zabilježila je manji incident kada je mladić (19) na društvenoj mreži iz mržnje prijetio organizatorima Split pridea - Udruzi Rišpet.

Split Pride osigurava 600 policajaca iz nekoliko policijskih uprava, a kao potpora im je i posebno MUP-ovo kombi stožerno vozilo opremljeno modernom videoopremom i opremom za telekomunikacije. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter