Split: Potvrđena optužnica fra Nimcu i bankarici

Fratra i bankaricu tereti se da su bez odobrenja Crkve prodali zemljište u Baškoj Vodi (I. Ravlić/CROPIX)
Fratra i bankaricu tereti se da su bez odobrenja Crkve prodali zemljište u Baškoj Vodi (I. Ravlić/CROPIX)

Optužno vijeće Županijskog suda u Splitu potvrdilo je danas optužnicu protiv bivšega župnika u Baškoj Vodi fra Šime Nimca i bivše direktorice u Splitskoj banci Jasmine Bilonić koje se tereti da su prodali vrijedno crkveno zemljište i zadržali novac.

Županijsko državno odvjetništvo Nimca tereti za zlouporabu položaja i ovlasti, a Jasminu Bilonić za poticanje na to nedjelo.

"Spis je sastavljen i dostavljen u kaznenu pisarnicu nakon čega će se dodijeliti raspravnom sucu", kratko je rekao glasnogovornik suda Neven Cambi.

Fratra i bankaricu tereti se da su bez odobrenja crkvenih vlasti za 9,8 milijuna kuna prodali crkveno zemljište u Baškoj Vodi. Novac, međutim, nisu predali crkvi nego za zadržali.

Drugooptuženu bankaricu, koja je po medijskim tvrdnjama bila i u ljubavnoj vezi s fratrom, tereti se da je novac trensferirala preko bankovnog računa.  Veći dio novca od prodaje zemljišta je nestao dok je na računu bankarice pronađeno oko 2,3 milijuna kuna.

Fra Nimac i Jasna Bilonić su od novca navodno kupili jahtu, luksuzni automobil i naposljetku zatvorili stara dugovanja prema bankama. Na suđenje će obojica sa slobode jer fra Šime Nimac nije bio pritvoren, dok je drugooptužena puštena na slobodu nakon što je sudac ispitao sve svjedoke. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter