Split: Optužnica protiv "komandira Šamila"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu za kazneno djelo javnog poticanja na terorizam protiv Damira Mamića iz Trogira, koji je na društvenoj mreži, s potpisom "komandir Šamil", početkom godine objavio video pozivajući na terorizam u Zagrebu.

Snimka u kojoj odjeven u maskirnu odoru poziva na napade, objavljena je samo tjedan nakon eksplozije bombi u zapadnom dijelu grada. Iako je optuženi Mamić prilikom ispitivanja u siječnju ove godine rekao kako nije mislio ništa ozbiljno tom svojom snimkom, po Kaznenom zakonu mu može biti izrečena zatvorska kazna u trajanju od jedne do deset godina.

U optužnici, u kojoj se ne navodi identitet, kaže se da je 11. siječnja na svom Facebook profilu postavio video koji je snimio u svom domu s nakanom uznemirenja građana RH i ozbiljnog narušavanja njenih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura. Pozvao je članove grupe i sve koji prate rad grupe, na napade na objekte Specijalne policije, posebno u području Zagreba i baze u Lučkom, potom na policijske postaje, sve objekte i javne ustanove, pogotovo na kojima vijori zastava EU, na željezničke pruge i cestovne komunikacije, mostove na autoputovima, napade na bankare i zlatare, pripadnike "šiptarske" i druge mafije, krupne kapitaliste i sve građane blagonaklone kapitalizmu, Bruxellesu, Europskoj uniji i NATO paktu, navodi se u optužnici.

Optuženi Mamić se tereti da je pozvao na oružane akcija u duhu partizanskih odreda i grupa, kao što su akcije iz ljeta 1941. godine, doznaje se u Odvjetništvu. Snimku "komandira Šamila" nepoznata osoba je objavljena je 13. siječnja poslijepodne na You Tubeu, nakon čega su dijelove snimke prenijeli razni mediji, Već sutradan je Damir Mamić bio uhićen. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter