Split: Na sjemenište bačena dimna bomba

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U predvorje splitskoga Nadbiskupijskoga sjemeništa i Nadbiskupijske klasične gimnazije danas u 12.35 sati nepoznata je osoba bacila dimnu bombu kućne izrade, koja je izazvala manju materijalnu štetu - pocrnjeli su zidovi - te veliku nelagodu, priopćio je danas poslijepodne ravnatelj tog sjemeništa Mladen Parlov.

Nadzorne kamere otkrivaju da je riječ o mlađoj osobi s kapuljačom koja je prekrila lice i baca bombu u predvorje zgrade, a istodobno pazi da je kamera ne snimi.

U splitskoj Policijskoj upravi rekli su da je riječ o "improviziranoj pirotehničkoj napravi".

"Osobno izražavam duboku žalost zbog tog bezumnog čina. Nadam se da dotična osoba nije ni znala što čini te koje su moguće posljedice takvog čina", navodi se u priopćenju što ga je potpisao Parlov.

Također, ističe da se postavlja pitanje o motivima tog čina te da je bacanje bombe vjerojatno povezano s aktualnim medijskim polemikama o spolnom odgoju u osnovnim i srednjim školama, a što u pojedinim medijima prerasta u pravu kršćanofobiju i izljeve mržnje protiv Katoličke crkve.

"Jesu li na redu prave bombe te ubijanja svećenika, redovnika i redovnica, kao što je to bilo poslije 1945.? Kome trebaju sve veće i dublje podjele u hrvatskom društvu? Kome smeta drugačije mišljenje i sloboda izražavanja?

Apeliram na sve urednike medija, tiskanih i elektronskih, da ne objavljuju priloge koji potiču na mržnju i netoleranciju bez obzira na to tko im je autor. Administratori pojedinih portala trebali bi skinuti svaki post koji u sebi nosi mržnju prema bilo kome. Jedino svi zajedno, u odgovornosti prema vlastitim riječima i djelima, poštujući druge osobe i njihova uvjerenja, možemo izgraditi humanije, pravednije i bolje društvo. A valjda to svi želimo", piše u priopćenju ravnatelja splitskoga Nadbiskupijskoga sjemeništa Mladena Parlova.

Poslijepodne su iz sjemeništa rekli da se još osjeća dim koji je nakon eksplozije ispunio prostorije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter