Split: Istarski maslinari osvojili 77 zlatnih medalja

Miro Petohleb, Kristijan Krt i Vladimir Marušić (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Miro Petohleb, Kristijan Krt i Vladimir Marušić (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Iako je protekla maslinarska sezona na pojedinim područjima u Istri podbacila i kvalitetom i kvantitetom, istarski maslinari već su tradicionalno osvojili brojna priznanja na 10. međunarodnoj manifestaciji maslinara Mediterana Maslina Split koja je ove godine u raznim kategorijama kvalitete maslinovog ulja, delicija i pripravaka od ploda masline, te pakovina, okupila 875 natjecatelja sa 890 uzoraka, iz deset zemalja.

Na jednoj od najvećih maslinarskih manifestacija u Evropi koja okuplja sve najbolje proizvođače maslinovog ulja sa Mediterana, već tradicionalno sudjeluju i buzetski maslinari koji također postižu dobre rezultate čime, kako kažu, potvrđuju da je maslinovo ulje sa sjevera Istre izvrsne kvalitete jer ne samo da se masline uzgajaju i na 320 metara nadmorske visine, već i na najsjevernijoj točki na kojoj uspijevaju.

Prema podacima Sinaja Bulimbašića, predsjednika Saveza maslinara Dalmacije, istarski maslinari osvojili su čak 77 zlatnih medalja te brojne srebrne i brončane. Izdvojimo samo neke, od doista brojnih priznanja.

Među posebnim nagradama, istaknimo da je vicešampion u klasi ulja od miješanih sorti Vedran Lupić iz Bala, šampion u klasi stranih sortnih ulja Oliva - Nikolina Perin iz Umaga, šampion u klasi pakovine na tržištu OPG Benvegnu Krasica te maslinar s najviše osvojenih odličja Milenko Marjanović Stancija St. Antonio d.o.o. Vodnjan.

Plakete "TOP 20"dobili su OPG Lupić Vedran, OPG Benvegnu, Đordano Prodan, Edi Cukon, Miro Petohleb, Adriana Poropat te Oliva- Nikolina Perin.

Povelja knez hrvatskog maslinarstva pripala je Denisu Ivoševiću za promidžbu maslina i proizvodnju maslinovog ulja, Velika zlatna maslina Institutu za poljoprivredu i turizam Poreč za unapređenje hrvatskog maslinarstva kao gospodarske grane. Povelja "Pavle Bakarić" Edu Družetiću za izdavaštvo u maslinarstvu te "Marko Marčić" Željku Prgometu za stručni rad u proizvodnji sadnica maslina.

OPG Miro Petohleb iz Buzeta osvojio je dvije plakete; za najbolje sortno ekstra djevičansko maslinovo ulje buža i istarska bjelica, dvije zlatne medalje; za bjelicu i za miješane sorte te plaketu "TOP 20". Najtrofejniji buzetski maslinar na splitskoj Maslini, ima 1.182 stabla maslina, bavi se ekološkom proizvodnjom u prijelaznom razdoblju, ove godine očekuje i certifikat, a planira i nabavu mini uljare.

OPG Vladimir Marušić iz Valica s dva monosortna ulja dobio je zlatnu medalju za leccino i srebrnu za istarsku bjelicu te plaketu za pakovinu. Marušić ima 1.850 stabala maslina, a u tijeku je sadnja još 250 te će se maslinici protezati na oko deset hektara površine. Srebrnu medalju za višesortno ulje dobili su Loredana Krbavčić kao i Kristijan Krt. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter