Split: Inspekcija zbog prijetnji vjeroučitelja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pritisak oko održavanja referenduma o braku 1. prosinca svakodnevno poprima nove oblike: prema prijavi jedne profesorice, u Splitu  vjeroučitelji djeci masovno prijete da će pasti godinu iz vjeronauka ako im ne pokažu sliku s mobitela kojom će dokazati da su njihovi roditelji na referendumu glasali "za" inicijativu udruge "U ime obitelji".

- Iskreno se nadam da to nije istina, ne volim anonimne prijave, jer ako netko želi da se problemi rješavaju, onda za početak mora s punom odgovornošću i imenom i prezimenom stati iza onog što prijavljuje ili na što ukazuje. No, sve što ovih dana gledamo i slušamo oko referenduma kojim se želi izbrisati jedno manjinsko pravo, ili pak ponovnih nerazumnih napada na zdravstveni odgoj, pokazuje koliko nam je svih proteklih godina u školama nedostajao i odgoj i obrazovanje za zdravlje, ali još više i građanski odgoj, dakle obrazovanje za građansko društvo i demokraciju! Neizmjerno sam ponosan što sa svojim timom uvođenjem i zdravstvenog i građanskog odgoja osiguravamo zdravije odrastanje budućih generacija koje će sigurno znati cijeniti i svako manjinsko pravo i različitost svih s kojima u europskoj Hrvatskoj živimo. Njima sigurno neće padati na pamet raspisivati ovakve sramotne referendume, jer će znati da sloboda svakog od nas postoji, ako bilo koje pravo jednog pojedinca ne ugrožava drugog - komentirao je ovaj slučaj ministar obrazovanja Željko Jovanović koji u Split šalje prosvjetnu inspekciju.

U anonimnoj prijavi koja je stigla u MZOS, a u kojoj stoji samo da se radi o profesorici engleskog jezika, stoji:

- Moje ime Vam zbog straha ne mogu reći, samo Vas želim obavijestiti kako se u mnogim školama u Splitu, kako osnovnim tako i srednjim, vrši pritisak na učenike od strane vjeroučitelja. Ja kao profesorica stranog jezika (engleski jezik) i sama sam svjedočila tome. U jeku kampanje za referendum koji će se održati 1.12.2013. svi vjeroučitelji ucjenjuju djecu kako će pasti godinu iz njihovog predmeta, a potrudit će se da padnu i iz ostalih predmeta, ukoliko im u tjednu nakon održavanja Referenduma (od 2. do 6. 12.) ne pokažu fotografiju na mobitelu da su njihovi roditelji, braća, sestre, prijatelji i ostali glasovali ZA - stoji u pismu. (T. TOMIČIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter