Split: Djevojčice s glisera teško ozlijeđene

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvije djevojčice iz Češke koje su jučer teško ozlijeđene u pomorskoj nesreći kod otoka Hvara zadržane su na liječenju u splitskoj bolnici, a jedna od sestara je zbog težine ozljeda na Jedinici intenzivnog liječenja, doznaje se u splitskome Kliničkom bolničkom centru (KBC).

Kako se neslužbeno doznaje u bolnici, djevojčica s ozljedama glave je odmah sinoć operirana. Prema informacijama Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, druga djevojčica ima rupturu slezene.

Djevojčice, u dobi manjoj od deset godina, bile su s ocem na gumenjaku, kada je na njih naletjelo austrijsko plovilo.

Lučki kapetan Davor Vidan je za Hinu rekao da su sinoć obavili očevid u Starom Gradu te da s obzirom na to da su dvije osobe zadobile teže tjelesne ozljede sada cijeli slučaj preuzima policija.

- Još ne znamo točan uzrok sudara dvaju plovila jer očevid nesreće na moru traje duže nego onaj na kopnu. Policija bi tijekom sljedećih dana sa svim sudionicima trebala obaviti razgovor nakon kojega bi nam neke stvari trebale biti jasnije, kao i to što je dovelo do sudara, rekao je kapetan Lučke kapetanije u Splitu Davor Vidan.

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture u jutrošnjem priopćenju navodi da je utvrđeno da je do sudara došlo u uvali Stiniva na sjevernoj strani otoka Hvara kada je plovilo s austrijskom posadom, krećući se velikom brzinom iz smjera rta Pelegrin prema Bolu naletjelo na češko plovilo koje se tada kretalo iz smjera uvale Stiniva prema splitskim vratima.

Iznajmljenim gumenjakom, 6,8 metara dužine, upravljao je Austrijanac E. W. s dva člana posade (austrijskim državljani), a češkim gumenjakom, 6,5 metara dužine, njegov vlasnik M. D. s četiri člana posade, svih petero češki državljani.

Odmah nakon sudara djevojčice su prekrcane na plovilo austrijske posade kojim su prevezene u Stari Grad gdje su ih preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći, no zbog težine zadobivenih ozljeda organiziran je hitan transport helikopterom u KBC Split, gdje se ozlijeđene djevojčice nalaze na liječenju, navodi se u priopćenju.

Prema uočenim oštećenjima na lijevom boku češkoga plovila utvrđeno je da je austrijskom plovilo naletjelo na češko, izvijestilo je ministarstvo.

Starigradska ispostava splitske Lučke kapetanije podnijela je optužne prijedloge protiv obojice zapovjednika plovila, a još se istražuju uzroci te pomorske nesreće. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter