Splicanin prvi napisao roman na Faceu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Roman "Facebook kao oružje" splitskog autora i novinara Ive Šcepanovica, koji je pisao 14 dana u 14 poglavlja na društvenoj mreži Facebook, objavljen je u nakladi splitske tvrtke "Redak" i u tiskanu izdanju. Ovo je prvi roman na svijetu koji je prvo napisan na Facebooku.

Radnja romana, smještena u Splitu, govori o djevojci ruskog podrijetla koja se prijateljima želi osvetiti preko Facebooka.

"Roman sam pisao 14 dana na Facebooku, a u tiskano izdanje uvrstio sam i reakcije citatelja koji su komentirali štivo u vrijeme dok se nalazilo na toj društvenoj mreži", objasnio je Šcepanovic. Istaknuo je kako ti komentari nisu utjecali na radnju romana koju je razvijao dok je pisao štivo u 14 poglavlja.

Kazavši da je to prvi roman u svijetu napisan na Facebooku i objavljen u tiskanoj verziji, napomenuo je kako je provjereno da ni u Guinnessovoj knjizi rekorda nema takva primjera nastanka romana.

Strucnjak za društvene mreže Krešimir Macan, koji je u predstavljanju romana sudjelovao izravno video-vezom, istaknuo je kako mnogi u Hrvatskoj nisu svjesni važnosti Šcepanoviceva romana nastala na Facebooku.

Po Macanovim rijecima, književni kriticari u Hrvatrskoj "izgubili su posao jer su kriticari svi oni koji su na Facebooku pratili i reagirali na roman".

Roman "Facebook kao oružje" je, kako je objašnjeno, dio projekta "Knjiga uživo" koji je pokrenula splitska Webknjižara.

Predgovor tiskanu izdanju napisao je poznati kvizoman Mirko Miocic.


Podijeli: Facebook Twiter