Splićani poručili - DOSTA!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nekoliko stotina Splićana okupilo se u nedjelju navečer na Rivi, na prosvjedu protiv poreza na nekretnine naslovljenom - "Sad je vrijeme da im narod kaže DOSTA", kojeg je organizirala inicijativa građana, tražeći ukidanje zakona, kojim je bilo predviđeno uvođenje porez na nekretnine.

Aktivisti i građani su nosili transparente na kojima je pisalo "Sudstvom ogorčeni građani RH", "NE porezu na nekretnine", "Protestiram dakle jesam", "Kako s penzijom platiti još jedan porez?", "Andrej zašto?", "Dom je nepovrediv" i "Već smo dotakli dno".

Jedna od govornica na današnjem prosvjedu, Maja Jurišić iz Pokreta otoka poručila je da je dosta, dodavši kako je to samo jedan od zakona koji se uvodi i da je rijetko koji za korist naroda. Jurišić kaže kako nije normalno da se prvo udara po građanima, a da se tek onda rješavaju neke druge stvari.

"Znamo što je bilo s koncesijama. Privremeno su odustali dok nije bio novi skandal koji je skrenuo fokus na neke druge stvari, tako da očekujemo neki novi skandal, tako da se krene s nekim drugim stvarima. Plenković je najavio da će razmisliti ako Hrvatska nije spremna. Mislim da jedan premijer mora znati je li mu država spremna ili nije i tek onda donositi zakone. Taj zakon nije dobar za građane prije svega zato što imovinsko-pravni odnosi nisu apsolutno riješeni. Nejasno je na koji način se zakon misli provoditi s obzirom da je pola vlasnika nekretnina umrlo, a pola ih ne postoji na papiru", kazala je Jurišić.

Prosvjed je završio nakon 20 sati bez ikakvih izgreda.

Inače, ministar financija Zdravko Marić najavio je sinoć da će Vlada u četvrtak sa svoje sjednice Hrvatskom saboru uputiti prijedlog izmjena Zakona o lokalnim porezima, u kojima će biti odgoda uvođenja poreza na nekretnine, ranije najavljivanog od 1. siječnja iduće godine.  U četvrtak bi trebalo biti poznato i sve vezano za odgodu uvođenje tog poreza, a i svi ostali detalji. Kako je ranije najavljeno to će biti tema javnih rasprava i prezentacija, izjavio je Marić za RTL. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter