Splicani kupuju hotel Croatiju?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ocekujemo da cemo kupiti hotel Croatiju u Dugoj Uvali, izjavio nam je u utorak Dragan Boljat, suvlasnik i prokurist splitske tvrtke Fio&D, koja vec godinama ima u zakupu hotelski kompleks u Opcini Marcana. Boljat kaže da je prijedlog za kupnju hotela dostavio vlasnicima, Industrogradnji d.d.

Od Boljata smo to doznali nakon što je objavljen izvještaj s glavne skupštine Industrogradnje u kojem se navodi da je "niz nedavnih dogadaja pozitivan u smislu kontinuiranih aktivnosti Društva na povratu u posjed važnih dijelova imovine".

Iako možemo samo pretpostaviti (buduci da nam iz Industrogradnje nisu odgovorili na upite) da se pritom mislilo i na nekretnine u Dugoj Uvali, teško je povjerovati da bi zagrebacka tvrtka mogla odustati od ulaska u posjed svojih vrijednih nekretnina na istocnoj obali Istre. Pogotovo nakon što je pokrenuto mnoštvo sudskih postupaka, a zabilježen je i neuspješan Industrogradnjin nasilan ulazak u suposjed tih nekretnina.

No, da bi se situacija u Dugoj Uvali možda mogla rasplesti da se naslutiti iz cinjenice da je Josip Galinec, dosadašnji predsjednik Uprave Industrogradnje, 29. prosinca dao ostavku na tu funkciju postavši clan NO-a iste tvrtke. Upravo je on bio najviše angažiran oko vracanja u posjed nekretnina u Dugoj Uvali.

Njegov rat s Boljatom sezao je toliko daleko da je protiv njega podnio i kaznenu prijavu zbog prijetnji smrcu, zbog cega je Boljat nepravomocno osuden na uvjetnu kaznu od šest mjeseci zatvora.

U Dugoj Uvali, otkad je Galinec postao predsjednik Uprave Industrogradnje, u tom je uvjeravanju tko bi trebao biti u posjedu nekretnina bilo svega, a najmanje mira. Bilo je tuca zaštitara i radnika, nasilnog rušenja gradevina, pokušaja deložacija... Hoce li mira biti sada kada Galinec više nije na celu zagrebacke tvrtke, teško je reci buduci da nije poznato tko ce se u Industrogradnji odsad baviti tim slucajem.

Neki su mediji pocetkom tjedna objavili i da je Galinec pokrenuo stecaj u Industrogradnji, što su, medutim, u toj tvrtki jucer demantirali. Boljat ipak kaže da ce ugovor o kupnji hotelskog kompleksa sklopiti makar i sa stecajnim upraviteljem. Podsjeca da je njegova tvrtka pred Trgovackim sudom u Splitu pokrenula tužbu protiv Industrogradnje zbog dosad ucinjene štete.

Jucer smo pokušali kontaktirati i Galinca, no nije nam se javljao na mobitel. Htjeli smo doznati ima li njegova ostavka ikakve veze s dogadanjima u Dugoj Uvali te je li istina da je pokrenuo stecajni postupak u firmi koju je donedavno vodio. (Bojan ŽIŽOVIC)

U igri više od 100 tisuca kvadrata zemljišta
Industrogradnja je u Dugoj Uvali vlasnik gotovo 106 tisuca cetvornih metara zemljišta i 14 tisuca cetvornih metara hotela s 240 soba i 460 kreveta. Hotel Croatia ima dva restorana, vanjski i unutarnji bazen, sportske terene i druge sadržaje. Zagrebacka tvrtka je u nekoliko navrata bezuspješno pokušavala prodati taj kompleks, a posljednji put je prodaju oglasila 2007. godine. Hotel su prodavali i 1998. te 1999., a u zakup tvrtke Fio&D dali su ga u ožujku 2003. godine.

Privedeni napadaci na Galinca
U nedavnoj velikoj akciji Šok 3 uhvaceni su izmedu ostalih i ?orde Vuletic i Darko Dakic za koje se sumnja da su u rujnu 2008. željeznim šipkama brutalno pretukli Josipa Galinca na parkiralištu u Zagrebu. Dakic je osumnjicen i da je u lipnju iste godine pretukao novinara Dušana Miljuša.


Podijeli: Facebook Twiter