Splasnuo bunt u pulskom zatvoru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bunt manjeg dijela zatvorenika pulskog zatvora - njih 15-ak od ukupno 266 - od kojih je njih sedam u ponedjeljak odbilo rucati, a osam vecerati, u utorak je splasnuo.

Kako neslužbeno doznajemo, broj onih kojih su odbili kuhane obroke sveo se na cetvoricu zatvorenika koji odbijaju jesti zbog nezadovoljstva uvjetima koji vladaju iza rešetaka, prvenstveno prenapucenosti koja je u pulskom zatvoru više nego izražena.

Kao i u prethodnim slicnim sporadicnim slucajevima, ne samo u pulskom zatvoru, takve inicijative, koje u pravilu okupljaju manji dio zatvorenika, u konacnici se svode na borbu za sitne, odnosno osobne interese u vidu nekih manjih povlastica.

U pulskom zatvoru konstantno boravi više od stotinu pritvorenika i zatvorenika iznad gornje granice u idealnim uvjetima, a to je maksimalno 150 osoba lišenih slobode. Prenapucenost zatvora jedna je od vecih boljki hrvatskog pravosuda.

Naime, ukupni kapacitet svih petnaestak hrvatskih zatvora i kaznionica je oko 3.400 mjesta, a u njima se konstantno nalazi oko tisucu ljudi više, odnosno gotovo 4.500 pritvorenika i zatvorenika.

Ove su godine tako gladu kratkotrajno štrajkali i splitski zatvorenici, kao i 40-ak onih u zagrebackom Remetincu pocetkom prošlog mjeseca, takoder zbog prenapucenosti kao jedan od glavnih razloga.

Iako se slucajevima zatvorenika koji se žale na uvjete u našim penalnim ustanovama nerijetko bave institucije koje se bave ljudskim pravima i pucki pravobranitelj, nije to problem samo hrvatskih zatvora i kaznionica.

Lani su se primjerice usred ljeta bunili i pravosudni policajci i zatvorenici u ljubljanskom zatvoru, koji su se žalili na pasje vrucine u (pre)punim celijama, ali željeni klima-uredaj ipak nisu dobili.


Podijeli: Facebook Twiter