"Spiritus" kao skup iskustava suvremene umjetnosti

(M. RIMANIĆ)
(M. RIMANIĆ)

U izložbenom prostoru Muzeja grada Pazina otvorena je izložba venecijanskog kipara i slikara Andrea Vallerija pod nazivom "Spiritus".

- Radi se o autoru čija poetika stvaranja ima prepoznatljivu čitljivost u radovima koji se odlikuju jasnoćom interpretacije, kaže Marino Baldini, povjesničar umjetnosti i autor predgovora kataloga ove izložbe. On naglašava da Vallerijeva slikarska tehnika "sabire iskustva suvremene umjetnosti, avangardističkih težnji moderne i novih pokušaja uključujući novu sliku. Pored toga, uz jasne tragove slaganja slikarskih kompozicija s temeljem u nepredmetnosti, tematike koje obrađuje na platnu i skulpturi potječu iz naoko davnih, ali problematički veoma suvremenih stvarnosti."

Slikarstvo i skulptura

- Područje umjetnikova rada su slikarstvo i skulptura, ali već prvi pogled otkriva njegovo podrijetlo, a to su kolorit i minimalističke težnje, razna figurativna iskustva od apstrakcije, dekolaža i tragova konkretne umjetnosti venecijanske škole, kaže Baldini i dodaje da to ukazuje na osobu koja dobro zna u kakvom se okolišu, tradiciji moderniteta i suvremenih izričaja kreće.

- Njegov je rad, međutim, još znatno dubljih nastojanja. Odlikuje ga promišljanje što zaziva u sjećanje klasična razdoblja povijesti umjetnosti, te još više od toga, svojim filozofskim citatima prinosi otvorenom dijalogu i teoriji rasprave o tomu što jest i što predstavlja umjetnost.

Jasan jezik

Njegov je jezik jasan, osobeno prepoznatljiv što se tiče skulpture, koja dobivanjem dimenzioniranosti i rastom u prostoru snažnije izriče autorsku poruku. Manje skulpture, pritom, ne gube na vrijednosti radi organičke razigranosti drva čija ondulacija prati sklad akordatura prihvatljive razvedenosti. Njihov razvoj ne prelazi granice potrebnog, ali je dovoljan za razumijevanje estetskog htijenja i ukusa. Slikarstvo jasno docira ukus sagrađen u prostoru suvremenog izričaja, tematika utopljenih u svevremenost apstraktnog i nepredmetnog okoliša, ističe Baldini.

Izložba "Spiritus" Andrea Vellierija, na čijem je otvaranju pjevala sopranistica Cristina Franzin, može se razgledati do 18. travnja u izložbenom prostoru Muzeja grada Pazina u pazinskom Kaštelu. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter