Spielberg predsjednik žirija 66. canneskog festivala

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američki redatelj i producent Steven Spielberg i jedan od najmoćnijih ljudi Hollywooda bit će predsjednik žirija na ovogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu, koji će se ondje održati od 15 do 26. svibnja, objavio je organizator festivala.

- Za mene je velika čast i ogroman privilegij predsjedati žirijem festivala koji ne prestaje dokazivati da je film jezik svijeta, piše u službenom priopćenju nagrađivanog američkog redatelja.

Spielberg (66) na mjestu predsjednika žirija nasljeđuje talijanskog glumca i redatelja Nannija Morettija.

- Moje divljenje prema načinu na koji festival u Cannesu predstavlja i brani boje međunarodne filmske industrije nemjerljivo je. Cannes je najprestižniji filmski festival na svijetu, jer neprestano potvrđuje i dokazuje da je film umjetnost koja nadilazi kulture i generacije. To je platforma za prikazivanje izvanrednih filmova koje treba otkriti i predstaviti publici, poručio je dvostruki dobitnik Oscara za režiju.

Spielberg je na proteklim festivalima u Cannesu predstavio niz svojih filmova. Godine 1974. osvojio je nagradu za najbolji scenarij za film "Sugarland Express". Njegov rad pokriva širok spektar filmova - od zabavnih do ozbiljnih razmišljanja o povijesti, rasizmu i raznim ljudskim stanjima, piše u priopćenju organizatora festivala.

Član organizacijskog odbora Thierry Fremaux izjavio je da je Cannes iznimno ponosan što će Spielberga ugostiti kao predsjednika žirija. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter