Špica sezone: Na Kaštelu kolona od devet kilometara


Prema svim očekivanja krenula je velika smjena gostiju zadnjeg vikenda u srpnju. Velika prije svega jer se upravo ovog vikenda na Jadran počinju spuštati u većem broju Nijemci iz nekadašnje istočne Njemačke, ali i savezne pokrajine Baden-Württemberg budući da su im počeli školski praznici. Doduše još veća navala bit će idućeg vikenda, kada će im se pridružiti i Bavarci, koji na praznike odlaze 1. kolovoza.

Ove je godine uveden i let između Münchena i Pule, što će svakako omogućiti dodatne pluseve u turističkom prometu iz te zemlje. Naime, iz Njemačke Istra ima u zadnjih nekoliko godina značajne poraste broja turista i noćenja, a taj se trend nastavio i ove godine.

Kako nam kaže direktor županijske Turističke zajednice Denis Ivošević, zasad nemaju statistike za srpanj po nacionalnosti gostiju, ali one za prvu polovicu godine pokazuju da ih je bilo šest posto više nego lani. Isto toliko više bilo je i Austrijanaca i Slovenaca.

- Očekujemo dobar nastavak sezone i nastavak trenda iz prvih šest mjeseci. Naravno, ako se ne pogorša vrijeme. Osim ovih porasta broja noćenja i dolazaka iz Njemačke, Slovenije i Austrije, pozitivno su nas nakon četiri godine loših vijesti iznenadili i Nizozemci. Naime, oni su nam se ponovno vratili, a statistika kaže da ih je u prvoj polovini godine bilo 26 posto više, kaže Ivošević.

Dobrim se vijestima pak ne nada što se tiče domaćeg tržišta te Talijana, koji su ove godine u Istri podbacili. Kao i lani, najveće pluseve ponovno bilježe kampovi i privatan smještaj s porastom broja noćenja od 12, odnosno 13 posto, hoteli su u laganom plusu od jedan posto, dok su apartmanska naselja u minusu za četiri posto.

Prema podacima Hrvatskog autokluba i Operativno-komunikacijskog centra Policijske uprave istarske, u subotu je do podne zabilježena je velika gustoća prometa na svim prometnicama prema moru, naravno najviše na autocestama i Istarskom ipsilonu, a povremeno i u unutrašnjosti, duž jadranske obale, na prilazima turističkih gradova i mjesta, središnjoj Istri, naplatnim postajama Sv. Helena, Zaprešić, Ivanja Reka i Lučko, trajektnim lukama i pristaništima te na graničnim prijelazima.

Na Istarskom ipsilonu kolona vozila koja se kretala u to vrijeme u smjeru graničnih prijelaza Kaštel i Plovanija bila je duga oko devet kilometara, čekalo se oko četrdeset minuta, a u smjeru Rijeke, ispred tunela Učka, oko dva kilometra.

Na trima graničnim prijelazim u Istri - Kaštelu, Požanama i Plovaniji, te na pomorskim graničnim prijelazima i u Zračnoj luci Pula zabilježen je veći ulaz nego izlaz stranih državljana. Do 12 sati ušlo je 31.912 stranih državljana, a izašlo njih 23.938. Naravno, najfrekventniji je promet bio na Kaštelu i Plovaniji. (Izvješćuje Barbara BAN; snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter