Špica sezone bez drugog stupnja redukcije vode

OperatiVNI sastanak o ograničenom korištenju vode (M. MIJOŠEK)
OperatiVNI sastanak o ograničenom korištenju vode (M. MIJOŠEK)

Budu li se svi pridržavali restrikcija prvog stupnja redukcije vode, većih problema u vodoprskrbi vode u Istri ne bi trebalo biti negdje do 20. kolovoza, odnosno špica sezone mogla bi proteći relativno neometano.

Zaključak je to sastanka čelnih ljudi Istarske županije, Istarskog vodovoda, Vodovoda Pula i Labin, Istarskog vodozaštitnog sustava, Službe zaštite i spašavanja, Državne uprave za vode, najvećih istarskih hotelijerskih kuća i agencija, Hrvatske obrtničke komore te Hrvatske gospodarske komore u Puli.

To znači da turisti ne bi trebali osjetiti ono što Istru trenutno najviše muči - sušu i nestašicu vode u špici  jedne od najboljih sezona za istarski turizam.

- Danas smo se svi složili da ćemo turiste o trenutnoj situaciji oko redukcije vode obavještavati preko turističkih ureda Turističkih zajednica, a nadležna će za to biti Turistička zajednica Istre, kazao je dožupan Vedran Grubišić.

Naime, opće je poznato da je turizam ljeti jedan od najvećih potrošača vode, pogotovo kada se uzme u obzir da je Istra najveća kamping regija u državi. Redukcije vode upravo u turističkim kapacitetima značilo bi katastrofu za istarski turizam.

Restrikcije vode u tom pogledu trenutno se odnose jedino za čišćenje vanjskih površina, zalijevanje zelenih površina te zabranu tuširanja na javnim plažama. To znači da svi sanitarni čvorovi u kampovima i ostalim turističkim kapacitetima normalno funkcioniraju. A sada u Istri na dnevnoj bazi imamo oko 220 tisuća turista što će potrajati do zadnjeg tjedna u kolovozu. Uz to upravo je ove godine zabilježen porast broja gostiju upravo u kampovima.

Pročelnik županijskog odjela za turizam Branko Curić pak je pojasnio da nikakve panike ne bi trebalo biti i da će situacija, usprkos alarmantnom stanju vodoopskrbe, proći u redu.

- Stanje je dobro. Hotelijeri provode sve mjere prvog stupnja redukcije i koliko znamo, nije bilo posebnih primjedbi turista na trenutnu situaciju. Gosti su informirani o ovoj situaciji. Dobrom organizacijom može se prevladati i ovaj problem i smatram da se time loša reakcija može svesti na minimum, smatra on. (B. BAN)

Ušteđeno oko 15 do 20 posto vode
U dosadašnjem dijelu redukcije ušteđeno je oko 15 do 20 posto vode, čulo se poslije sastanka, a kažnjeno je 28 potrošača isključenjem iz vodoopskrbnog sustava, dok novčana kazna za takav prijestup nije propisana zakonom. Drugi stupanj redukcije ne bi se trebao uvoditi do daljnjega ako ne dođe do većih poremećaja. U međuvremenu, pojačat će se nadzor potrošača putem komunalnih redara i inspektora Državne uprave za vode. Napravit će se popis bunara i bušotina koji nisu prijavljeni kako bi postali dio potencijala koji se može koristiti.
Direktorica Istarskog vodovoda Laura Šuperina istakla je da su redukcije urodile plodom i da se svaki dan prati stanje. Na pitanje novinara o djelomičnoj zamućenosti vode u Puli, istakla je da se sigurno radi o nekom kvaru jer da je voda zdravstveno ispravna. (B.B.)

U Izoli, Kopru i Piranu zabranjeno i punjenje bazena
Situacija s vodoopskrbom u općinama Izola, Kopar i Piran u tzv. slovenskoj Istri sve je teža. Ako se tako nastavi do idućeg tjedna, čelnici koparske tvrtke Rižanski vodovod bit će prisiljeni uvesti prvi stupanj redukcije - zatvaranje ventila u određenim vremenskim razmacima u sve tri općine koje su uključene u taj vodoopskrbni sustav.
Od 31. srpnja u sve tri općine slovenske Istre nastupila je zabrana zalijevanja vrtova, zelenih površina i sportskih terena, pranja javnih površina, osobnih automobila i javnih vozila. S obzirom da se radi o turističkoj zoni, uvedena je i zabrana punjenja bazena te korištenja tuševa na svim plažama. To će se svakako odraziti na kvalitetu ponude u Portorožu, gdje je zadnjih godina izgrađen velebni sustav bazena uz wellness ponudu. (E. V)


Podijeli: Facebook Twiter