Špeža obavljena, a kruh znamo i sami umisiti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Pripremite zalihe za nekoliko dana!" Zvucao je ozbiljno i sasvim neuobicajeno katastroficno alarm koji je Istranima upucen sa sjednice županijskog Stožera zaštite i spašavanja. Stiže opasan ledeni vikend.

I zaista stanovnici Poluotoka iskoristili su još uvijek podnošljivo hladno jutro u petak za opskrbu. Neki su od anketiranih gradana upozorenje shvatili doslovno i pohitali po zalihe, drugi su, pak skulirano kupovali dnevnu špežu, vjerujuci da su upozorenja pretjerana.

Nermin Mehic, Pula:
Puljani ne mare za zimske gume, a vec u Savicenti ima leda. Smocnica je kod nas uvijek puna i nemamo straha da ce nam faliti. U našoj zgradi u Šijani nitko od stanara nema lopatu. Upravitelj zgrade nije nas obavijestio da se pripremimo. Mislim da nitko u ovom gradu ne razmišlja dovoljno da bi se nešto moglo desiti. Unazad par godina snijeg je zameo grad, kola hitne pomoci nisu imala lance. Pitam se imaju li ih sada. (C. B. G.)

Mario Bencic, Pula:
Državna služba za zaštitu i spašavanje radi paniku, a sve to nije potrebno. U svakoj kuci uglavnom ima hrane za tri dana, a snijega nece biti jednu šetimanu, vec par dana. Za to vrijeme ce biti dobra i stara lopata koju imamo doma, dakako uz metlu i škovaceru. Mislim da uopce nije tolika panika, barem u Puli. Sjevernije ce svakako biti gore. Prije par godina zdurali smo snijeg sve dane i nije bilo problema, jedino autobusi nisu vozili uzbrdicama. Uostalom, kruh znamo sami umisiti. (C. B. G.)

Sandra Kovac, Pula:
Snijega u Istri ne bude u onim kolicinama koliko, primjerice, u Slavoniji i drugim dijelovima Hrvatske. Ako padne, nece se puno zadržati, a ako do toga dode, brzo ce se otopiti. Vec iduci tjedan najavljuju jugo i kišu pa se stoga ne trebamo previše zabrinjavati. Hladno je zbog vjetra. U našoj kuci ima zaliha hrane za par dana. Ne samo u ovim trenucima, vec i inace. Brašna ima, suprug se brine za kobasice, kulen i slaninu i za nas nema zime. (C. B. G.)

Elmo Cvek, Pula:
Prije nekoliko godina, kad je pao snijeg u Puli, u svojoj garaži sam pronašao mali škanj kojim sam ocistio cijelo dvorište. Sada sam se opametio i imamo lopatu. Velike zalihe hrane nemamo, no za par dana uvijek ima što pojesti. Ako do snijega i dode, sin i ja cemo pocistiti sve u pola sata. Mislim da bi se svi naši sugradani trebali držati one stare izreke da se najprije pocisti pred svojim pragom jer bi tako i komunalci lakše pocistili javne površine. (C. B. G.)

Elio Matijašic, Buzet:
Imamo na zalihi poljoprivrednih proizvoda, malo suhog mesa, a, konacno, i blizu smo trgovine. Ako ste u gradu, to nije veliki problem, može se prošetati do trgovine, ali zato onima koji žive na selu ne bih preporucio da se nadu u situaciji u kojoj su se našli, primjerice, u Imotskom. Trebaju si pripremiti malu zalihu, posebice ako su sami i starije životne dobi. Nece se baciti ako kupe nešto zaliha jer nikada se ne zna, zlu ne trebalo. (G. C. Š.)

Libero Klaric, Karigador:
Naravno, pratim vremenske prognoze i informacije u vezi s nevremenom koje se najavljuje i za ovaj vikend. Možda malo pretjeruju, ali ove godine su stvarno niske temperature, po 12, 13 gradi ispod nule, bura ne popušta i sve nam to dugo traje. Mislim da ništa ne košta malo pripaziti, posebno stariji i bolesni koji bi se trebali cuvati hladnoce i ne izlaziti, vec ostati doma. Bolje je poslušati upozorenja, nego poslije požaliti. Upravo sam kupio jednu dobu špežu od oko 500 kuna - brašno, paštu, voce i povrce… Ma svega pomalo. Uvijek je bolje imati rezervu u kuci za svaki slucaj, jer nikad se ne zna ca nas ceka. (K. F.)

Pino Degrassi, Umag:
Citao sam o toj preporuci i mislim da je to pretjerano. Možda je to obicna patka ili možda dobro dode marketima da isprazne police s obzirom na to da su gradani vjerojatno tijekom sijecnja manje kupovali. Ako je tako, bilo bi dobro da barem snize cijene. Ovoga vikenda ne vjerujem da ce se dogoditi nešto strašno. Pa nismo u Ukrajini ili Sibiru! Friško je, ali sada je zima i to je normalno. Cini mi se da se na ovaj nacin samo stvara nepotrebna panika. (T. K.)

Vesna Dimitrijevic, Rovinj:
Evo, kupujem kao i obicno. Mislim da je sve to sa zalihama hrane, ali i zimom i hladnocom, opcenito prenapuhano. Ja sam inace iz Slavonije, tako da za mene snijeg nije nikakvo iznenadenje. Ako se ipak dogodi da toliko napada, što ce biti zaista rijetkost jer sam ovdje vec pet godina, naci ce se nešto i za koji dan, uvijek se nade. (M. Me.)

Dunja Floricic, Labin:
Ovo je moja uobicajena kupovina petkom, kada zbog vikenda kupujem nešto više nego drugih dana. Mislim da nije potrebno stvarati zalihe zbog snijega. (R. S.)

Bojan Juric, Porec:
Cuo sam za najave da se treba opskrbiti hranom, ali mislim da je to, barem za ove naše krajeve, dizanje panike. Moja žena je glavna kad se radi o kupovini, ali znam sigurno da necemo raditi neke velike zalihe. Kod kuce uvijek imamo nešto zaliha ulja, pašte i mlijeka, a za kruh cemo se snaci, blizu kuce imamo mini market pa cemo ga tamo kupiti. Mislim da kod nas nece pasti snijeg, a ako i bude, to ce više biti ono naneseno vjerom iz unutrašnjosti. Vjerujem da ce u ova dva dana sve proci. (V. H.)

Nerina Gržetic, Pazin:
Poslušali smo savjet koji je pisao u novinama pa kupujemo onu robu koja nam treba za nekoliko dana da ne moramo izlaziti van ako bude poledica i snijeg. Upravo cu kupiti šecer, ulje, mlijeko i voce. (A. D.)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE.


Podijeli: Facebook Twiter