Spevec: Sanader tražio pojašnjenje zbog uvjeta MOL-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svjedocenjem Olgice Spevec iz saborske Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja danas je na zagrebackom Županijskom sudu nastavljeno sudenje bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu, optuženom za ratno profiterstvo u slucaju Hypo i primanje mita od celnika MOL-a.

Spevec je kazala da je Agencija kojoj je na celu, nakon analize izmijenjenog medudionicarskog sporazuma izmedu MOL-a i vlade, prigovorila što je u nadzornom odboru Ine pet clanova imao MOL, a samo tri hrvatska vlada i jednoga zaposlenici. Utjecaj MOL-a posebno je dolazio do izražaja kada se nije mogla postici suglasnost pa je prevladavajuci bio glas predsjednika uprave kojega imenuje MOL, kazala je Spevec.

Mediji su ranije pisali da je Spevec USKOK-ovim istražiteljima ispricala da je Sanader na nju vršio pritisak kako bi se MOL-u osigurao povoljniji utjecaj u Ini. No, u dosadašnjem je svjedocenju kazala je tek da ju je Sanader prije no što je Agencija donijela odluku o koncentraciji upozorio da je rijec o poslu koji je "znacajan za Hrvatsku, posebno u vezi za plinski biznis koji je trebalo postaviti na noge".

USKOK Sanadera tereti da je od direktora MOL-a Zsolta Hernadija primio 10 milijuna eura mita kako bi MOL-u omogucio preuzimanje upravljackih prava u Ini iz koje se pritom trebalo izdvojiti posao s plinom koji je ostvarivao gubitke.

Spevec je posvjedocila da ju je bivši premijer Ivo Sanader, nakon što je Agencija uvjetno dozvolila MOL-ovo stjecanje vecinskih upravljackih prava u Ini, najprije nazvao na telefon i prekinuo razgovor, a potom pozvao na sastanak u vladu gdje je trebala objasniti odluku. Pojašnjavala je odluku Agencije da ce medudionicki ugovor biti odobren uz uvjet da se u roku od devet mjeseci prodaju benzinske postaje Crobenza i zabrane sve aktivnosti koje bi mogle dovesti do slabljenja te tvrtke u sastavu Ine.

Dodala je da osim ovog slucaja nije bila pozivana na sastanke u vladu, ali da ju je bivši premijer "znao nazvati vezano uz odluke i postupanja agencije".



Nakon njena svjedocenja Sanader je ustvrdio da nije govorila istinu kada je svjedocila da ju je telefonom upozorio da je rijec o poslu znacajnom za Hrvatsku. Tvrdi i da nije istinito prenijela sadržaj telefonskog razgovora u kojem ju je navodno nazvao i prekinuo razgovor, a pola sata kasnije pozvao na sastanak.

Sanader je kazao da je svjedokinja bila u pravu jedino kada je kazala da nije procitao pismo u kojem su ga clanovi vijeca Agencije upozorili da MOL stjece prevladavajuci utjecaj nad Inom. Tvrdnje da pismo o kojem je svjedokinja govorila nikada nije poslano ponovio je i Sanaderov branitelj Cedo Prodanovic, isticuci da je naknadno "antidatirano, s lažnim urudžbenim brojem".

Sudenje se nastavlja iduci tjedan svjedocenjem bivšeg potpredsjednika vlade Damira Polanceca i bivšeg direktora austrijske Hypo banke Wolfganga Kulterera.

Pocetkom ožujka svjedocit ce vlasnik Diokija Robert Ježic, koji je od Sanaderovog suradnika i prijatelja postao jedan od kljucnih svjedoka protiv bivšeg premijera. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter