Spermiji najživahniji zimi i početkom proljeća

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jesen je doba godine kada na svijet dolazi najviše beba, a prema istraživanju izraelskih znanstvenika za to postoji i dobar razlog: spermiji su najkvalitetniji zimi i početkom proljeća.

Na temelju uzoraka prikupljenih od više od 6.000 muškaraca znanstvenici su, prema rezultatima objavljenima u časopisu American Journal of Obstetrics & Gynecology, utvrdili da su kod muškaraca koji ne pate od neplodnosti spermiji brojniji i brži te s manje abnormalnosti tijekom zime i da njihova kvaliteta počinje padati poslije početka proljeća.

"Sezonski obrasci kvalitete spermija kompatibilni su s povećanom vjerojatnosti začeća i mogu biti razumno objašnjenje većeg broja poroda na jesen", kaže voditelj istraživanja Eliahu Levitas sa sveučilišta Bena Guriona u Beer-Shevi.

"Ukoliko postoji sezonski obrazac to saznanje može ključno, posebno za parove kod postoji problem muške neplodnosti i koji se muče neuspješnim i prologniranim liječenjima neplodnosti".

Uzimajući u obzir da je potrebno oko 70 dana da tijelo proizvede stanice spermija znanstvenici su utvrdili da je kod muškaraca s normalnom proizvodnjom spermija kvaliteta ejakulata najbolja zimi.

"Na temelju naših rezulata normalni spermiji najboljima će se pokazati tijekom zime, dok je u slučaju neplodnosti koja se odnosi na smanjeni broj spermija najbolja sezona proljeće ili jesen", napisali su znanstvenici. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter