Spektakularno otvaranje DanceStara u Poreču

Dancestar natjecanju u Poreču (E. VELAN)
Dancestar natjecanju u Poreču (E. VELAN)

Prizor na pješčanoj plaži Zelene Lagune bio je doista impresivan a istovremeno jako drag jer se uz mnoštvo roditelja, prijatelja i učitelja skupilo nekoliko tisuća mladih plesača koji su stigli u Poreč sa svih strana svijeta. Osmi po redu DanceStar koji se održava svake godine u isto vrijeme (kraj svibnja) donijelo je u Poreču više od pet tisuća gostiju. Nenad Velenik, predsjednik porečke Turističke Zajednice, koji je uz zamjenicu gradonačelnika Nadiju Štifanić Dobrilović pozdravio goste zaokružio je događaj brojkama: u pet dana sudionici masovnog okupljanja mladih plesača ostvarit će preko 20.000 noćenja što nije mala stvar kad smo tek na početku turističke sezone.

U Poreč su stigli finalisti iz čak dvadeset zemalja: od Južnoafričke Republike do Njemačke, Austrije, Bugarske, Engleske, Mađarske, Slovačke, Slovenije….i naravno, Hrvatske. Koncept koji iza sebe ima više od 15 godina rada polazi od okupljanja ogromnog broja škola plesa diljem Europe i svijeta. Tokom godine škole se okupljaju i na jednom mjesto odaberu, na temelju stručne ocjene žirija, ekipu koja će dotičnu državu predstavljati na finale u Poreču. Grad sv. Maura već je osmu godinu za redom domaćin svjetskog finala DanceStara. Format je osmišljen u Hrvatskoj, prvo je izdanje svjetskog finala održano u Rijeci i potom su organizatori pronašli pravo mjesto i pravi ugođaj u Poreču.

"Ovakvu atmosferu samo plesači mogu napraviti, čim glazba krene sve eksplodira! Vrijeme nas je na svu sreću poslužilo, svi su sretni, zadovoljni i još odmorni s obzirom da smo tek počeli. Oduševljen sam, naše otvorenje uživo na Facebooku je pratilo više od 20 tisuća fanova što je fantastično", rekao je Alen Petelinc, vlasnik riječke agencije EOL Solutions i predsjednik Organizacijskog odbora festivala.

Dakle, u srijedu navečer održano je svečano otvaranje, prodefilirale su zastave svih zemalja učesnica, ispod bina sve je pratilo nekoliko tisuća gostiju. Štimung je bio na visini zahvaljujući odličnim DJ-ima. U Poreču ekipe pobjednice nacionalnih selekcija odmjerit će snage u raznim plesnim vještinama uz budno oko biranog međunarodnog žirija.

Almira Osmanović, Leonard Jakovina, Igor Barberić, Alejandro Europe i Ellen Wawrzyniak samo su neka od poznatih imena i članova žirija koji će odlučivati o najboljim pojedincima ili skupinama u raznim kategorijama: baletu, stepu, akrobatskom i modernom plesu, urbanu, MTV-u, jazz-u i B-boying-u.

Čak pet dana koliko ovogodišnje DanceStar finale traje vrvi brojnim popratnim događanjima – od besplatnih radionica i seminara koje održavaju eminentna imena iz svijeta plesa, do fotografskog natjecanja na kojem se bira najbolja fotografija plesnog pokreta.

Partner projekta je Laguna Poreč, a pokrovitelj je Rexona.

Natjecanje budno prati Međunarodna plesna udruga ESDU (European Dance Union), jedna od najvećih plesnih organizacija na svijetu. (Elio VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter