Spektakularne slike Zemlje nocu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Americki satelit Suomi poslao je spektakularne snimke Zemlje nocu, zahvaljujuci jednoj od kljucnih inovacija koje posjeduje - toleranciju vrlo niske osvijetljenosti zahvaljujuci instrumentu VIRS koji može razabrati niz vremenskih pojava, od oblaka preko snijega do magle cak i kad je satelit na tamnoj strani Zemlje, javio je BBC.

Satelit, koji primarno služi za prikupljanje meteoroloških podataka, zajednicki je projekt NASA-e i americke Nacionalne uprave za oceane i atmosferu (NOAA), a lansirale su ga Sjedinjene Države prošle godine.

VIRS vecinom može obavljati svoj posao s tek nešto osvjetljenja od Mjeseca, ali ako ni toga nema, instrument ipak može otkriti stvari samo uz nocni sjaj same atmosfere.

I naravno, baš kao što serija snimaka, nazvana "Crni mramor", pokazuje, VIRS je jako dobar u snimanju svjetala naših gradova.

Set snimaka pokazan je na najvecem godišnjem okupljanju znanstvenika koji se bave Zemljom, konferenciji Americke geofizicke unije (AGU).

VIRS snimku stvara stalnim skeniranjem nekog prizora i rastakanjem snimke u milijune pojedinacnih piksela.

Potom sustav provjerava kolicinu svjetla u svakom pikselu. Ako je jako svijetlo, sniženi mod sprecava da piksel ne osvijetli previše okolinu, a ako je piksel jako taman, signal se pojacava.

Dvije tone težak satelit vrijedan 1,5 milijardi dolara koji kruži oko Zemlje naziv je dobio po Verneru Suomiju, pioniru promatranja Zemlje. (Hina, foto REUTERS)


Podijeli: Facebook Twiter