Spektakularna trodnevna opsada kaštela Grimani može početi

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

Trodnevni viteški spektakl - 5. Srednjovjekovni festival Svetvinčenat - počinje u petak u 17 sati kada viteški tabori otvaraju svoja vrata, a završava u nedjelju iza 22 sata paljenjem kaštela Grimani. Riječ je, naravno, samo o pirotehničkom efektu, što je novost ovog festivala, zahvaljujući kojem će u buktinji skončati vještica Mare, ali i drevna savičentska utvrda.

Dvjestotinjak sudionika

Srednjovjekovni festival koji ove godine slavi mali jubilej najavili su jučer na tržnici u Puli predstavnici organizatora - Općine Svetvinčenat i njene Turističke zajednice. Organizaciju s njima potpisuje i povijesna udruga Kaštel, a u Puli su viteške borbe predstavili i članovi slovenske udruge Vitezi Beleg Volka pod budnim okom duždeve svite.

- Svake godine u kolovozu na ta tri dana Savičentu posjeti desetak tisuća ljudi, a to očekujemo i ove godine. Vjerujem da je to najznačajnija manifestacija kada govorimo o središnjoj Istri, rekao je općinski načelnik Dalibor Macan, a pročelnik Igor Macan najavio sudjelovanje 200-tinjak ljudi iz raznih europskih udruga te 50-ak predstava kroz tri dana.

Festival počinje u 17 sati u petak, ali program starta u 18 sati mimohodom sudionika. "Ove smo godine napravili tri tematska dana. Petak je obiteljski dan pa će program biti prilagođen djeci i roditeljima. Ovogodišnji je novitet i hrvatska premijera uprizorenje bitke u kojoj će djeca braniti Kaštel od vojske vitezova. Subota je dan viteštva, a glavni spektakl bit će noćna opsada kaštela s najvećim brojem sudionika do sada. U nedjelju je dan legendi kada će se uprizoriti legenda o tajanstvenom vitezu uz veličanstven konjički turnir te legenda o vještici Mare", rekao je Igor Macan.

U Žlinji i diljem mjesta

Najveći dio programa odvijat će se u Žlinji, ali će se niz programa poput srednjovjekovnog sajma, prezentacije starih zanata ili srednjovjekovnog plesa odvijati diljem mjesta, u kaštelu, na trgu, na ulicama… Programi sva tri dana počinju u 18 sati s atraktivnim viteškim turnirima, vatrenim točkama, nastupima talijanskih barjaktaša, streličara i drugih. Teško je sažeti satnicu zbivanja pa za petak valja izdvojiti dječju bitku za obranu kaštela od 20.15 sati. Sat kasnije počinje demonstracija rada katapulta i trebucheta (sprave za izbacivanje s protuutegom) te vatrenog oružja 16. stoljeća. U subotu u 22.20 sati počinje atraktivna noćna opsada kaštela uz vatrene kugle i grmljavinu topova, a u nedjelju viteški konjički turnir starta u 19 sati, da bi od 22 sata festival kulminirao uprizorenjem legende o paljenju vještice Mare i inscenacijom paljenja kaštela.

Ove godine u inscenacijama sudjeluju i tri nove udruge - Ursus iz Slovačke, talijanska Gruppo Musici Sbandieratore Figuranti di Saletto iz Padove i Dubovački streličari. Uz njih će na festivalu sudjelovati Compagnia d'Arme Malleus iz Palmanove, Vitezovi Zelingradski iz Sv. Ivana Zeline, Arcieri dell Griffone iz Chioggie, Teatar OZ iz Rijeke, slovenski Band Noreia, zagrebački Plesni studio Celtic Fantasty koji plešu tradicionalne irske plesove, zagrebački Aureus Unicornis, udruga Istra Inspirit i Plesni centar Danse, Tahyjevi puškari, Družba vitezova Zlatnog kaleža te Vitezi Belega Volka i savičentska udruga Kaštel.

Lovačka kuhinja

Sva tri festivalska dana u Kaštelu će se nuditi jela lovačke kuhinje - u petak kuhaju članovi LD-a Zec iz Žminja, u subotu LD-a Union iz Pule, a u nedjelju LD Jarebica iz Savičente. Svake večeri, nakon noćnih opsada, iza 22 sata je srednjovjekovna zabava uz ples. Održavat će se i prezentacije srednjovjekovnog graviranja i bakroreza, a u četverokutnoj kuli kaštela bit će postavljena izložba grafika Tine Mohorović iz Slovenije. Promovirat će se vina Grimani, a u petak od 17 sati u kaštelu će Danijela Doblanović održati predavanje o srednjovjekovnoj i ranoj novovjekovnoj kuhinji "Jela na stolu Grimanijevih".

Fotonatječaj u tri kategorije

TZ Svetvinčenta i ove godine u sklopu festivala organizira fotonatječaj na koji autori mogu prijaviti dvije fotografije snimljene za ovogodišnjeg festivala. Natječu se u tri kategorije - portretna, noćna i akcijska fotografija, a prijavljuju se, bez kotizacije, na web stranici www.photo.svetvincenta.hr do 24 sata u utorak, 11. kolovoza.

- Fotografije će ocjenjivati sud u kojem su fotograf Richard Peršić iz udruge Format, novinarka Glasa Istre Barbara Ban, profesionalni fotograf Neven Gerenčir, likovna umjetnica i modna dizajnerica Elena Vižentin te profesor likovne kulture Andi Bančić iz POU-a Poreč. Autori najboljih fotografija bit će nagrađeni paketom pivovare San Servolo i vinima Grimani, rekao je Dean Pustijanac, direktor TZ-a. Najbolje fotografije bit će objavljene na stranicama Općine i TZ-a.

Karte i u pretprodaji

Dnevna ulaznica za Srednjovjekovni festival košta 30 kuna za odrasle, dok djeca do 12 godina imaju besplatan ulaz. U pretprodaji se još u četvrtak karte mogu kupiti po cijeni od 20 kuna u pizzeriji Grimani u Savičenti. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter