Spektakularna djela Settecenta u Villi Manin

Tiepolo
Tiepolo

Villa Manin iz mjesta Codroipo nedaleko od Udina već dugi niz godina ugošćuje najveće i najpoznatije izložbe slika što se održavaju u sjevernom dijelu Italije, a i šire. Godišnje se upriličuju tri do četiri izložbe, otvorene tri do četiri mjeseca, a koje obilaze tisuće ljudi iz raznih krajeva Europe.

Trenutno je u ovim prostorima, prebivalištu posljednjeg venecijanskog dužda, aktualna izložba Tiepola, koja će se moći razgledati do 7. travnja.

Giambattista (Giovanni Battista ili Zuan Batista) Tiepolo (Venecija, 5. ožujka 1696. – Madrid, 27. ožujka 1770.) bio je jedan od najpoznatijih slikara venecijanskog Settecenta.

Uzori su mu bili i slikari iz venecijanskog Cinquecenta, prije svega Tintoretto i Paolo Veronese, ali i Jacopo Bassano.

U ovome je prostoru i ranih sedamdesetih godina prošloga stoljeća održana izložba posvećena tome velikom umjetniku, tada u povodu dvjestote obljetnice njegove smrti. Nakon četrdeset godina ovom novom izložbom posvećenom Tiepolu revalorizira se ponovno njegova stilistička evolucija u odnosu na ranu i kasniju fazu, a vidljiv je i odnos Tiepola s njegovim mecenama.

Vrlo je pažljiv i detaljan odabir izloženih slika, koje dolaze iz raznih muzeja, od onih poznatih venecijanskih, pa sve do postava iz poznatih europskih i američkih muzeja (od Budimpešte do Londona, od Pariza do Madrida, od Sankt Petersburga do Helsinkija). Svi ti radovi prikazuju cjelokupan umjetnički put ovoga velikana, od prvih mladenačkih iskustava do zrele dobi, s posebnim osvrtom i na njegove skice, kao i na maestralna djela.

Izložba je iznimno poučna za percipiranje slikarstva ne samo Giambattiste Tiepola, već i jedne cijele epohe.

Tiepolo je bio poznat i po tome što je ukrašavao vile i ostala zdanja venecijanske lagune. (Piše Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter