Spektakularna borba gladijatora u Areni


Kruna 12. festivala Pula Superiorvm – festivala antike bila je spektakularna borba gladijatora u Areni održana večeras u punom pulskom amfiteatru u kojem su djeca u publici imala glavnu i odlučnu ulogu.

Gladijatori iz mađarske škole Collegium Gladiatorium i njihove pulske kolege iz novoosnovane pulske škole Spectacula Gladiatoria bili su na milosti i nemilosti cara Karakale i njegovog palca, no odluka o životu ili smrti gladijatora ovisila je prvenstveno o povicima vidljivo uzbuđene djece u publici.

Gladijatori, su zabavili gledatelje kao u rimskim vremenima (doduše bez krvi) i izvodili borbe s mačevima i kopljima, koristeći tadašnje vojne i borilačke vještine. Manjak krvi nije značio i manjak adrenalina, a publika je vrlo brzo prigrlila svoje favorite i navijala za njih kao za nogometne zvijezde. Mađarski gladijatori iz godine u godinu su sve uvježbaniji pa je zanimljivo primijetiti njihovu sve veću odvažnost i ležernost koja rezultira još većim nivoom zabave.

Pulski gladijatori još imaju puno za naučiti od svojih mađarskih kolega, no i oni su zaslužili aplauze publike. Najmlađe su najviše oduševili originalni kostimi i autentično oružje te buka koju ono proizvodi, a najveće su aplauze dobili oni gladijatori koji su se unatoč teškoj opremi nemilosrdno bacali po podu i izvodili nepredvidljive akrobacije.

Gladijatori i legionari su u Areni prikazali i kako se vojska ponašala u doba Rima, koje su bile njihove zadaće te kako je mogla izgledati borba s lavovima - koja je bila najkomičniji dio programa. Nakon iscrpnih borbi gladijatori su ostali na raspolaganju publike koja je priliku iskoristila za fotografiranje i razgledavanje njihove bogate opreme i oružja. (Boris VINCEK, snimio A. KANCELAR)


Podijeli: Facebook Twiter