Spektakli u Areni dobrodošli, uz stroge uvjete


Dovoljno je reći pulska Arena. Simbol grada prepoznatljiv u svijetu. Nedavno je zasjala u svoj svojoj raskošnosti, ugostila povijesni spektakl - utakmice hokeja na ledu.

- Ovo je, rekao bih, bio povratak u budućnost. Nije to za Arenu novo doba, već je jednostavno dokaz da je pulski amfiteatar živ i vitalan, jedan od najljepših spomenika na području Hrvatske i cijele Europe koji je promovirao sport, turizam i kulturnu baštinu, ali i okruženje. Pokazala je Arena da nije okoštali spomenik, već živo tkivo Pule. Bilo je zanimljivo vidjeti, s dodatnim montažnim tribinama, kako je izgledala nekad i to je najveća poruka svijetu. Ali i nama. Jako mi je drago što je ovaj događaj pozitivno trgnuo Puležane jer smo svi navikli na Arenu i pored nje svakodnevno prolazimo, a ne vidimo je, kaže Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre, koji skrbi o najvrjednijem hrvatskom spomeniku.

Stoga je normalno postaviti pitanje hoće li Arena nastaviti mamiti pažnju sličnim spektaklima.

- Za sada nismo imali još sličnih zahtjeva. No, to ne znači da su nemogući. Ukoliko dobijemo takav zahtjev, poštivat će se stroga procedura, obaviti dugotrajni razgovori, tražiti suglasnosti i dozvole konzervatora da je manifestacija adekvatna prostoru, kaže Komšo.

- Sigurno je da su takvi spektakli dobrodošli, normalno uz sve uvažavanje konzervatorskih uvjeta zaštite spomenika. Treba ipak shvatiti da Arena nije ni sportska ni koncertna dvorana, već zahtjevan objekt koji zahtjeva stroge uvjete zaštite, rekao je.

- Ne može se program u Areni bazirati samo na ovakvim spektaklima. Koncerti su i danas, uz filmski festival, njen zaštitni znak. Usto se posljednjih godina počelo s gladijatorskim igrama da bi se oživio antički duh. Manifestacije tipa hokeja na ledu moguće je održati svako-toliko, svakih par godina, kada pridonose promociji spomenika i Pule, cijele Istre i Hrvatske, zaključio je on. (Goran ROJNIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter