Spektakl na nebu: poravnanje Mjeseca, Venere i Jupitera

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovih dana na nebu ce se odigravati pravi spektakl - poravnanje Mjeseca, Venere i Jupitera. Tri nebeska tijela danas i sutra naci ce se vrlo blizu, a cijeli dogadaj 26. i 27. veljace pratit ce i svemirska kamera Slooh.

Tri nebeska tijela vec su se u cetvrtak u sumrak dobro vidjela na zapadnom horizontu. Srp mladog Mjeseca svakog dana nalazit ce se na drugom mjestu, danas ce biti blizu Venere, potom u sredini izmedu Venere i Jupitera, a zatim neposredno iznad Jupitera.

U vecernjim satima, nedugo nakon zalaska sunca, zapadni horizont bit ce obojan prekrasnim bojama. Buduci da meteorolozi najavljuju lijepo i dosta toplo vrijeme, nemojte propustiti priliku. Kada budete gledali poravnanje, obratite pažnju na Mjesecev srp.

Ako pogledate samo malo iznad i ulijevo, vidjet cete kako je ostatak Mjeseca osvijetljen svjetlošcu koja se odražava sa Zemlje. Dalekozorom ili malim teleskopom moci cete cak vidjeti mora i kratere na tzv. tamnoj strani Mjeseca.

Povrh svega, od 18.30 do 20 sati ovih cemo dana golim okom moci vidjeti i prolaske Medunarodne svemirske postaje i Kineske svemirske postaje koje ce prividno prolaziti južno, odnosno sjeverno od nebeskog trojca. Za promatranje vam nisu potrebna nikakva tehnicka pomagala, no ako imate fotoaparat s teleobjektivom ili dalekozor, svakako ih usmjerite na zapad.


Podijeli: Facebook Twiter