Spectacvla Antiqva - antički ljetni spektakl u Areni


Direktorica Turističke zajednice Pule Sanja Cinkopan Korotaj i ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo predstavili su sinoć u Areni novinarima projekt Spectacvla Antiqva nastao u suradnji ove dvije ustanova te Javne ustanove Pula sport. Ideja je da se publici, turistima, prikažu autentične gladijatorske borbe, ali i da ih se upozna s poviješću antičke Pule.

Da se ovakvi programi ne bi održavali samo za vrijeme Dana antike, kada gladijatori dolaze iz inozemstva, ove tri ustanove pokrenule su u Puli školu za gladijatore iz koje je izašlo 10 domaćih gladijatora te su napravili ovaj program koji je održan već triput, a predviđeno je da se u razdoblju od 20. lipnja do 12. rujna održi 10 puta, što znači jednom tjedno, osim za vrijeme filmskog festivala.

- Htjeli smo prikazati kako se nekad u Areni događalo ono što se događalo. Ovo je program edukativno-zabavnog karaktera. Narator publiku prvu upoznaje s tim kako su se nekad radile arene, prvo od drva, poslije od kamena itd., pa im govori da je Vespazijan napravio pulsku Arenu za svoju ljubavnicu Senidu. Nakon toga kreće "kruha i igara" – zabavljači s vatrom, zatim robovi koji nose stvari, gladijatori itd. i potom borbe gladijatora, a cijelo to vrijeme narator priča i educira ih – kako se i što radilo.

Misli se da se palcem odlučivalo o sudbini gladijatora, ali to nije bilo tako. Dakle, cilj je da bude što autentičnije, objašnjava Cinkopan Korotaj.

Da bi bilo što vjerodostojnije u tom stručnom dijelu pomogao im je Davor Bulić s Filozofskog fakulteta u Puli. Režiju je radila Petra Blašković, koja je sve činjenice posložila na jedan zanimljiv način. Cijeli program traje najviše sat vremena, nakon čega svi sudionici i publika dolaze u centar amfiteatra te se publika fotografira s gladijatorima, curice s lijepo odjevenim damama, a mogu se kupiti i suveniri povezani s tom tematikom.

Ideja je i da se program samofinancira od prodaje ulaznica, a već su, napominje Cinkopan Korotaj, prva dva puta uspjeli pokriti troškove s obzirom na to da je ukupno prisustvovalo oko 850 gledatelja, prvu večer 150, a drugi put ih je došlo već oko 700. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter