Specijalna jedinica policije Bak Istra u očuvanju mira

Zapovjednici Policijske uprave istarske i specijalne postrojbe Bak Istra iz 1991. na predavanju u pazinskom Arhivu (D. ŠIŠOVIĆ)
Zapovjednici Policijske uprave istarske i specijalne postrojbe Bak Istra iz 1991. na predavanju u pazinskom Arhivu (D. ŠIŠOVIĆ)

U sklopu programa Međunarodnih dana arhiva, Državni arhiv u Pazinu ugostio je u srijedu predavanje na temu "Istra u Domovinskom ratu 1990.-1991. godine i uloga policije te Specijalne jedinice policije Bak Istra u očuvanju mira". Predavači su bili načelnici Policijske uprave istarske iz toga doba Petar Fatorić, Branko Kjurko i Boris Tončinić, zapovjednici Specijalne jedinice policije Bak Istra Skender Hasimi i Slavko Jereb, te predsjednik udruge Bak Istra Mladen Blašković.

U izlaganjima koja su sveukupno potrajala skoro tri sata u ispunjenoj dvorani pazinskog Državnog arhiva bilo je riječi kako o službenoj događajnici iz vremena osamostaljenja Republike Hrvatske i stvaranja njenih oružanih snaga čiji je začetak bila upravo policija, tako i o osobnim doživljajima aktera tih zbivanja. Specijalna jedinica policije Bak Istra formirana je 27. srpnja 1991. godine u Valbandonu, odigrala je značajnu ulogu u očuvanju mira u Istri i u odlasku JNA iz Pule, nakon čega je upućivana na mnoga hrvatska ratišta i dala svoj doprinos u oslobođenju Hrvatske. Kroz njene je redove prošlo petstotinjak policajaca iz svih istarskih sredina, a 2001. godine preustrojena je u interventnu jedinicu Policijske uprave istarske. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter