Desetak jela pripremljenih prema izvornim recepturama, temeljenim na podacima arhivskih dokumenata iz 18. stoljeca, dio su menija koji ce se ove godine nuditi u sklopu poreckog povijesnog festivala Giostra.
Meni nema posebnosti, jela su jednostavna i rusticna, temeljena na izvorima iz arhiva. Porec je u to doba bio sastavni dio Mletacke republike, te je uz ostalo i gastronomski bio vezan za Veneciju. Tu su prolazili pomorski putevi, trgovci su nudili namirnice s Levanta koje su se uklopile u tradicionalnu kuhinju.
Na menijima ce se u sklopu gastro dijela povijesnog festivala nuditi ovcji sir, pršut i skuta, salata od slanih incuna i bakalar, sardele na savor, tjestenina sa slanim sardelama i zeljem, jecam s govedim mesom, tripice s ribanim sirom, tjestenina s žgvacetom od kokoši, tjestenina sa suhim mesom na bijelo, janjetina u padeli s bobom ili lecom, kruh raženi ili od mekinja, te za deset fritule i kroštule. Dobra kapljica uz ova jela su malvazija, teran i muškat, sorte vinove loze za koje pisani izvori govore da su se uzgajale na Poreštini prije tri stoljeca, a od ostalih pica iz davnih vremena nudit ce se orahovac, rakija i sok od bazge.
Voditeljica gastro Giostre je Luana Kadum, a meni je osmislio profesor Stanislav Poropat, strucni ucitelj kuharstva iz Turisticko -ugostiteljske škole Antona Štifanica gdje su jela pripremana. Okupljeni su odmah imali prilike iskušati pripremljene specijalitete jer su se u projekt ukljucili predstavnici i kuhari iz poreckih restorana i turistickih kuca Plave lagune i Riviere iz Valamara koji su pripremali jela u sklopu edukacije za gastro Giostru. Oni koji uspješno produ obuku dobit ce posebnu povelju i zastavu, te ce tijekom festivala moci nuditi Giostrine specijalitete u svojim restoranima. Pripreme za Giostra cocktail još traju, a vodi ih clan organizacijskog odbora Elio Štifanic.