Specijaliteti s menija starog tristo godina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Desetak jela pripremljenih prema izvornim recepturama, temeljenim na podacima arhivskih dokumenata iz 18. stoljeca, dio su menija koji ce se ove godine nuditi u sklopu poreckog povijesnog festivala Giostra.

Meni nema posebnosti, jela su jednostavna i rusticna, temeljena na izvorima iz arhiva. Porec je u to doba bio sastavni dio Mletacke republike, te je uz ostalo i gastronomski bio vezan za Veneciju. Tu su prolazili pomorski putevi, trgovci su nudili namirnice s Levanta koje su se uklopile u tradicionalnu kuhinju.

Na menijima ce se u sklopu gastro dijela povijesnog festivala nuditi ovcji sir, pršut i skuta, salata od slanih incuna i bakalar, sardele na savor, tjestenina sa slanim sardelama i zeljem, jecam s govedim mesom, tripice s ribanim sirom, tjestenina s žgvacetom od kokoši, tjestenina sa suhim mesom na bijelo, janjetina u padeli s bobom ili lecom, kruh raženi ili od mekinja, te za deset fritule i kroštule. Dobra kapljica uz ova jela su malvazija, teran i muškat, sorte vinove loze za koje pisani izvori govore da su se uzgajale na Poreštini prije tri stoljeca, a od ostalih pica iz davnih vremena nudit ce se orahovac, rakija i sok od bazge.

Voditeljica gastro Giostre je Luana Kadum, a meni je osmislio profesor Stanislav Poropat, strucni ucitelj kuharstva iz Turisticko -ugostiteljske škole Antona Štifanica gdje su jela pripremana. Okupljeni su odmah imali prilike iskušati pripremljene specijalitete jer su se u projekt ukljucili predstavnici i kuhari iz poreckih restorana i turistickih kuca Plave lagune i Riviere iz Valamara koji su pripremali jela u sklopu edukacije za gastro Giostru. Oni koji uspješno produ obuku dobit ce posebnu povelju i zastavu, te ce tijekom festivala moci nuditi Giostrine specijalitete u svojim restoranima. Pripreme za Giostra cocktail još traju, a vodi ih clan organizacijskog odbora Elio Štifanic.


Podijeli: Facebook Twiter