Specijalci u Rijeci uhitili iznudivaca Ede Kosa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nevidena policijska akcija koja se pred ocima mnogobrojnih gradana odvijala u srijedu poslije 14 sati strogim središtem centra Rijeke nije ostavila nikoga ravnodušnim. Akcija predvodena USKOK-om zapocela je kod hotela Bonavia, a kada je sumnjivac pokušao umaci policijskim zasjedama nastala je strka po gradu. Od Bonavie, do Guvrenerove palace ganjali su kriminalca pa kad su ga sustigli u Starom gradu, bjegunac se uspio izvuci i krenuti preko Mrtvog kanala u Ružicevu ulicu, sve do izvorišta Zvir.

Tu je potjera okoncana, bjegunac savladan i priveden u policijsku postaju. No, u policiji su s informacijama bili vrlo skromni: "nešto se radi, ali nije u njihovoj ingerenciji davati izjave niti informacije o dogadaju".

No, iz izvora bliskih policijskoj akciji doznajemo da je rijec o pokušaju iznude, ali glavni akteri policijske akcije u središtu Rijeke nisu Rijecani. Doznali smo neslužbeno da je iznudivac cetrdesetogodišnjak iz Osijeka, dobro poznat policijskim, ali i pravosudnim tijelima, a osoba koju se pokušalo iznuditi za 15 tisuca eura je dogradonacelnik Poreca 52-godišnji Edo Kos.

Detalji ce biti poznati nakon okoncanja policijskog istraživanja, no nema dvojbe, i današnja policijska akcija dobro je isplanirana prije nego li je uopce zapocela.

Možda je samo koincidencija da je Kos tek dva dana ranije bio svjedokom u jednom postupku na Županijskom sudu u Rijeci gdje se sudi poreckom policajcu Željku Mulleru (34), ujedno optuženom i u slucaju Golemovic, (akcija Ipsilon) zbog zlouporabe položaja i ovlasti. Kos je zbog dva neuspjela atentata na njega pod danonocnom policijskom zaštitom, tocnije od 17. studenog prošle godine kada je na njega pucao zasad nepoznati atentator gotovo na samom ulazu u obiteljsku kucu u Kukcima.

Uspio je svladati atentatora udarivši ga torbom, ali ne i uhvatiti ga. Kos je za dlaku umakao smrti i u listopadu 2006. godine: tada je igrom slucaja izbjegao smrt nakon eksplozije bombe podmetnute ispod njegova auta u dvorištu porecke Gradske vijecnice. Policija je tada za postavljanje eksplozivne naprave ispod automobila sumnjicila Miru ?urica zvanog Bombaš iz ?akova, danas 40-godišnjaka, koji je nedugo nakon eksplozije uhicen na Tunelu Ucka, no u nedostatku dokaza nakon dvodnevne je obrade pušten.

Zanimljivo je da je Kos, inace bliski suradnik šefa IDS-a Ivana Jakovcica prije nešto više od mjesec dana napustio i politicku funkciju, više nije voditelj porecke podružnice IDS-a, a napuštanje celne funkcije obrazložio "umorom, te da ima puno mladih i da im treba prepustiti vodstvo".


Podijeli: Facebook Twiter