SPD: Uvjet za koaliciju je određivanje najniže plaće

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Njemački oporbeni socijaldemokrati (SPD) postavili su u nedjelju, uoči novog kruga pregovora, novu prepreku stvaranju vlade velike koalicije s kršćanskim demokratima (CDU/CSU) kancelarke Angele Merkel, rekavši da će ustrajati na određivanju najniže plaće na razini cijele države.

Kršćansko demokratska unija CDU/CSU porazila je socijaldemokrate na izborima 22. rujna, ali kancelarki su za sastavljanje vlade potrebni SPD iil Zeleni kao koalicijski partner, a niti jedna od tih stranaka nije iskazala veliku želju da joj se pridruži.

Mogućnost da bi razgovori o koaliciji mogli potrajati mjesecima zabrinjava njemačke europske partnere koji se pribojavaju da bi to moglo odgoditi odluke o mjerama protiv krize u eurozoni.

SPD se smatra najvjerojatnijim saveznikom Angele Merkel, kao i u razdoblju od 2005. do 2009. kada je Njemačkom upravljala koalicija desnice i ljevice. Te dvije snage ponedjeljak trebaju održati drugi krug preliminarnih razgovora. Očekuje se da Merkel na razgovorima iznese detaljne ponude, rekla je zamjenica predsjednika SPD-a Andrea Nahles u nedjelju. "Neće biti vlade s SPD-om ukoliko ne bude dogovora o najnižoj plaći od 8,50 eura po satu", rekla je Nahles listu Bild am Sonntag. "Na tome sastanku očekujem da će ona preuzeti konkretnije obveze, ne samo glede najniže plaće".

SPD je u svojoj kampanji tražio utvrđivanje najniže plaće i veće poreze na dohodak. Iako je stranka odustala od ustrajavanja na povećanju poreza, Nahles je rekla da članovi neće prihvatiti koalicijski dogovor bez određivanja najniže plaće. Budući u Njemačkoj nije određena najniža plaća, neki poslodavci plaćaju zaposlenike i tri eura po satu.

Kancelarkini kršćanski demokrati protive se najnižoj plaći na državnoj razini govoreći da o plaćama trebaju odlučivati oni koji pregovoraju i da podržavaju samo određivanje "najnižih granica" plaća po sektorima. Konzervativci su i čvrsto protiv povećanja poreza. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter