Spavalice se mogu opravdati genima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Spavalice sada imaju izgovor - mogu se dijelom pozvati na genetiku, pokazalo je istraživanje koje je obuhvatilo ispitanike iz niza europskih država ukljucujuci i Hrvatsku.

Strucnjaci koji su analizirali više od deset tisuca osoba širom Europe utvrdili su da oni kojima imaju gen ABCC9 trebaju 30 minuta više sna od onih bez toga gena, prenosi BBC.

Taj gen ima svaki peti stanovnik Europe, navodi se u istraživanju objavljenom u casopisu Molecular Psychiatry. Istraživaci kažu kako bi njihovo otkrice moglo objasniti potrebe za spavanjem.

Ispitanici su davali uzorak krvi za potrebe DNK analize te su odgovarali na upitnike o navikama spavanja u dane kad primjerice ne moraju ustajati zbog posla. U istraživanju su sudjelovale osobe iz Hrvatske, Nizozemske, Italije, Estonije i Njemacke te s otocja Orkney.

Istraživaci s Edinburškog sveucilišta i muenchenskog Ludwig Maximilian sveucilišta potom su usporedili rezultate i utvrdili da osobe s genom ABCC9 trebaju više od prosjecnih osam sati sna.

Potrebe za snom kod ljudi se uvelike razlikuju, pa se kao ekstremi navode s jedne strane bivša britanska premijerka Margaret Thatcher koja je spavala tek cetiri sata, a s druge fizicar Albert Einstein koji je spavao i po 11 sati.

Znanstvenici su analizirali i vocne mušice koje imaju taj gen te su utvrdili da one bez gena ABCC9 spavaju tri sata manje.

 


Podijeli: Facebook Twiter