Spasite kožu od zimskih neprijatelja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hladnoca, vjetar, kao i suhi zrak u uredima i stanovima, neprijatelji su naše kože kojima se valja cijele zime suprotstavljati. Evo kako se boriti protiv grube, suhe, crvene i ispucale kože.

Gruba koža

Kada se zbog niskih temperatura, šibanja vjetra i naglih promjena uslijed ulaska u stanove gdje je zrak suh od grijanja, ošteti vanjski sloj kože, ona izgubiti vlagu i gipkost i postaje gruba.

Dermatolog Nick Lowe, koji brine o zdravlju kože brojnih slavnih zvijezda s A-liste, otkrio je kako im pomaže održati besprijekornu put. Kao prvo, upozorava na opasnosti od vrucih kupki. "Dugo kupanje u vrucoj vodi samo ce pogoršati problem. Naviknite se na kraca tuširanja, i to s obicnim, po mogucnosti što prirodnijim, sapunom za tijelo. Tijelo ce dobiti potrebnu vlagu, a sprijecit cete ljuštenje kože", napominje dermatolog.



Kod brisanja, kožu se ne smije grubo trljati, ne samo zbog iritacije, vec i zbog dodatnog gubitka vlage. Rucnik samo lagano tapkajte po tijelu. Dok je koža još malo vlažna, tijelo namažite kremom, ona ce osim hidratacije koži pružiti i zaštitni sloj.

Posebnu pozornost valja pružiti rukama, koje su direktno izložene štetnim utjecajima. Cesto ih perete i zato ne zaboravite kremu na ruke nanijeti nekoliko puta na dan. Nikakav piling ruku zimi ne smije doci u obzir da ne bi oštetili prirodni zaštitni sloj toliko važan upravo u hladnim danima.

Suha koža

Koža zimi zbog promjene temperatura gubi vlagu, a posljedica je suha koža. Aamer Khan, jedan od najcjenjenijih strucnjaka kožu, istice da se zimi treba držati jednog važnog pravila - hidratizirati kožu.

Zimi smo manje žedni, a zapravo je takoder potrebno piti dovoljne kolicine tekucine, baš kao i ljeti. "Tijelo gubi vlagu i valja je nadoknaditi unosom tekucine. Zima je doba kada volimo uživati u cajevima – iskoristite to svakoga dana. Izbjegavajte kofein jer je diuretik koji uzrokuje gubitak tekucine", savjetuje Khan.



Kada birate hidratacijske proizvode za njegu, birajte sastojke kao što su niacin i vitamin B3, koji imaju odlicna hidratantna svojstva. Kožu tijela odmorite od pilinga, neka taj posao obave tzv. vocne kiseline, koje lagano djeluju kao da tope mrtve stanice i time omogucuju bolje upijanje proizvoda za njegu.

Klonite se teških, masnih krema, one ce vam samo zacepiti pore, i birajte laganije s hijaluronskom kiselinom. Masniji balzami poželjni su ipak za njegu usana.

Crvena koža

Kada iz toplog interijera idete na vanjske hladnoce, kapilare se šire i skupljaju. Kapilarne stjenke na kraju gube elasticnost i rezultat je povecano crvenilo i osjetljivost.

Ako vaša uobicajena krema više ne odgovara vašim potrebama, koristite jacu. Pokušajte s kremom koja sadrži jedan posto hidrokortizona koji smanjuje upalu i time uklanja crvenilo.



Tvrda voda kožu lišava njezinih prirodnih ulja. Zato ulje uvijek valja dodati kupkama, za koje napominjemo da ne smiju biti prevruce, a ona isto tako moraju biti i u proizvodima za tuširanje. Ulje badema i masline daje odlicne rezultate. Klonite se agresivnih sapuna.

Svrbež kože

Ako ekstremne temperature dehidriraju kožu, ona pocne svrbjeti. Kozmeticar Jean-Louis Sebagh, koji je jedan od najtraženijih i u Parizu i u Londonu, a posjecuju ga i Cindy Crawford i Kylie Minogue, pod broj jedan preporucuje: uložite u ovlaživac zraka.



"Možda ne zvuci logicno, no vrlo je važno nositi komotnu odjecu od prirodnih materijala. Bundanje u pripijenu odjecu od sintetike dovodi do znojenja. Znoj omekšava kožu i razbija zaštitni sloj, što dovodi do svraba. Obvezno uzimajte Omega 3 riblje ulje koje smiruje kožu", savjetuje Sebagh.


Podijeli: Facebook Twiter