Spasioci spašavali Talijana kad je sve bilo gotovo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon dramaticnog pokušaja spašavanja 38-godišnjeg talijanskog državljanina C. B., koji se utopio u petak oko 15.30 sati u olujnom moru izmedu Svjetionika i Havajske plaže, podno hotela Park na Verudeli, u našu su se redakciju, pomalo ogorcena radom tamošnje spasilacke službe, u nedjelju javila petorica mladica koja su prva priskocila u pomoc Talijanu. Puljani Elmir Coko, Mateo Krepcic, Igor Jovin, Edin Bilajac i Ernest Reka, mahom 17-godišnjaci, ispricali su nam da su zamijetili tijelo Talijana na oko 150 metara od obale na Havajskoj plaži.

"Decki koji su bili na stijenama vidjeli su da nešto pluta i posumnjali su da se radi o covjeku. Mi smo u to vrijeme bili u moru i bez razmišljanja smo poceli plivati prema Talijanu", rekao je Jovin te dodao da je more zaista bilo uzburkano, a struje jake. Coko veli da su od obližnjih kupaca uzeli luftic te krenuli po utopljenika. Kažu da im je bilo teško plivati u takvim uvjetima, ali su ipak uspjeli doci do Talijana.

"Uhvatili smo ga za glavu i tijelo te ga uspjeli nekako staviti na luftic i s njim doplivati do obale", ispricao je Jovin napominjuci da misli da je Talijan vec bio mrtav buduci da mu je bijela pjena izlazila na usta. Petorica mladica su ogorcena jer su, tvrde, u vrijeme dok su oni spašavali Talijana i riskirali svoje živote tamošnji spasioci dramaticno spašavanje gledali - s obale. Kažu da su dvojica ušla u more tek kad su oni bili na 10-ak metara od obale, a ogorceni su i njihovim postupanjem na obali.

"Borili smo se s valovima, a prijetila je opasnost da i nas odnesu na stijene ili pucinu, a oni su samo gledali", kažu mladici, ogorceni što je, umjesto spasioca, nakon izvlacenja tijela na obalu Talijanu umjetno disanje prvi dao turist koji nije dvojio što treba uciniti. Tek nakon nekoliko minuta, kažu, jedan od spasioca stavio je majicu preko njegovih usta i poceo s oživljavanjem, cijelo vrijeme pljujuci. Vele da ne žele nikog vrijedati niti prozivati, no apeliraju na rad spasilackih službi na plažama koje bi, po njihovom mišljenju, trebale odgovornije pristupati poslu.

Talijan se, podsjetimo, utopio u petak oko 15.30 sati, u vrijeme kad se u Puli dignulo jako jugo koje je uzrokovalo velike valove. U more je krenuo na plaži kod Svjetionika i najvjerojatnije su ga valovi i struje odvukli na pucinu, gdje se utopio, a potom je njegovo beživotno tijelo doplutalo do Havajske plaže. Uz Talijana, podivljalo more umalo je zatocilo i maloljetnu njemacku državljanku koja je takoder sa Svjetionika na lufticu doplutala do Havajske. Djevojcica je, srecom, iz mora izvucena živa i neozlijedena, no prilicno šokirana.


Podijeli: Facebook Twiter