Spasioci na pulskim plažama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pozicije na tornjevima postavljenim na pulskim plažama jucer je zauzelo 18 spasilaca pa se tijekom uživanja u ljetnim radostima kupaci mogu osjecati sigurnijima. Spasioci ce na ovoj dužnosti biti do kraja turisticke sezone, odnosno do 15. rujna, doznajemo od gradskog procelnika za prostorno uredenje Giordana Škuflica.

Sukladno naredbi Lucke kapetanije, služba spašavanja života na vodi ustrojena je na sedam pulskih plaža koje nisu u sustavu koncesija - gradsko kupalište Stoja, AC Stoja, Valovine, odnosno poluotok Stoja, kupalište Valkane, Gortanova uvala, Mornar i AC Puntižela.

Barem dva spasioca ce na svakoj od tih plaža dežurati od 11 do 18 sati, a po potrebi i do 19 sati. Izuzetak su Valkane, gdje ce zbog velikog broja kupaca te prisutnosti osoba s invaliditetom oni raditi od 8 do 20 sati. Bit ce odjeveni u žuto-crvenu uniformu pa ce ih kupaci moci lakše uociti.

- Ovo je dobar ljetni posao jer pomažemo ljudima. Prije dvije godine radio sam u kampu Stoja kao pomocni spasilac. Buduci da mi se to svidjelo, ove sam godine odlucio položiti tecaj. Još se nisam susreo s težim slucajevima, a ljudi su nam se uglavnom obracali zbog ogrebotina i opeklina od meduza, rekao je spasilac s kupališta Stoja Marko Mašovic, inace student.

Na svim ovim plažama bit ce postavljene psihološke brane u moru, istaknuto je u Škuflicevu dopisu. Svaka od njih imat ce i oznacenu granicu nadzora u vidu informativnih ploca s obje strane plaže.

Za rad spasilacke službe, place, opremu i brane ove je godine iz gradskog proracuna izdvojeno 480 tisuca kuna te dodatnih 30 tisuca za pracenje kakvoce mora tijekom sezone kupanja.


Podijeli: Facebook Twiter