Spasimo životinje!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sedam napuštenih pasa i dva macica smješteni su u austrougarskoj tvrdavi na Kaštijunu, gdje se do prije godinu i pol nalazila svinjogojska farma Ministarstva obrane. Brigu o njima preuzeo je veterinar Marko Šteko, djelatnik MORH-a i nekadašnji voditelj Gospodarstva "Kaštijun", koji se vec duže vrijeme zalaže za otvaranje azila na toj lokaciji u koju bi, kako kaže, trebalo minimalno ulagati. Naime, prostorije tvrdave vec su opremljene boksovima u kojima su prije boravile svinje, zatim veterinarskom ambulantom i svom infrastrukturom - vodom, strujom i telefonom. Nakon gašenja farme tvrdava je obrasla u zelenilo, ali s nekoliko volonterskih akcija mogao bi joj biti vracen stari sjaj, smatra Šteko, u pratnji kojega smo obišli možda obecanu zemlju napuštenih cetveronožnih ljubimaca.

"Veterinarska inspekcija pomalo zatvara neslužbena skloništa pasa u Istri, ali istovremeno se ne rješava problem otvaranja službenog azila. Na tvrdavi bi vec sada moglo biti smješteno dvjestotinjak pasa, a imamo cak i vozni park kojim bismo ih mogli dopremiti. Važno je spasiti životinje", kazao je Šteko.

Prije godinu i pol on je ispod mosta na ulazu u tvrdavu pronašao napuštene štence. Nakon nekog vremena proculo se da na Kaštijunu netko udomljava životinje, pa su ih gradani poceli ostavljati vezane za most. Šteko ih prihvaca otvorenih ruku te ih o svom trošku hrani, cijepi, sterilizira, lijeci i održava.

"Hranu kupujem ili preuzimam ostatke iz restorana. Svi psi su u dobroj kondiciji i smatram da zbog necije aljkavosti ne moraju patiti. Do sada sam ih udomio nekolicinu, a cak tri su otišla u Švicarsku. Uzeli su ih turisti koji su se nad njima sažalili. Dvama macicima koje sam donio u tvrdavu takoder je pronaden smještaj", rekao je Šteko, koji namjerava volontirati do odlaska u mirovinu, odnosno još bar dvije do tri godine.Najbezbolniji nacin na koji bi mogao biti riješen problem vlasništva je da tvrdavu preuzme tvrtka 'Pleter - usluge', koju je osnovao MORH, jer bi se tako izbjegla preduga procedura prijenosa državnog vlasništva na lokalnu samoupravu.


Podijeli: Facebook Twiter