Spasili ženu iz plamtećeg automobila

Marko Čalić
Marko Čalić

Dvojica mladih policajaca iz Postaje prometne policije Pula, Martin Orak (24) iz Križevaca i Mišo Petrlić (27) iz Našica nagrađeni su jer su 15. srpnja na cesti Vodnjan - Svetvinčenat, riskirajući svoj život spasili 53-godišnju vozačici iz područja Juršića.

Dobili su nagradu sigurnosti u kategoriji hrabri čin policijskog službenika. Obojica su se našla na pravom mjestu u pravo vrijeme što je itekako važno jer su nesretnu ženu od gotovo sigurne smrti dijelile tek minute. Cijela akcija spašavanja žene iz plamtećeg automobila trajala je oko minute. U toj je minuti trebalo brzo i trezveno razmišljati i poduzimati pametne korake jer je žena mogla izgorjeti.

Došli bez poziva

Detalje o događaju ispričali su nam nagrađeni policajci.

- Toga dana smo bili u kontroli prometa, na oko dvjestotinjak metara od mjesta nesreće. Nismo dobili dojavu već smo vidjeli da se nesreća dogodila. Odmah smo otišli tamo i vidjeli da gori motocikl, a postojala je opasnost da se zapali i automobil. Motocikl i tijelo motociklista su bili tik do automobila i gorjeli su, a plamen je gotovo zahvatio i automobil u kojem se nalazila 53-godišnjakinja. Zbog crnog dima koji se nadvio iznad motociklista i motocikla nismo vidjeli u kakvom je stanju osoba. Samo smo iz našeg vozila uzeli vatrogasni aparat i ugasili motociklistu, a odmah smo i utvrdili da je mrtav, nažalost, kazao nam je Orak.

Njegov kolega Petrlić, koji je u pulskoj prometnoj već sedam godina, nije čekao niti trenutka već je od vozača kombija koji se zaustavio dvadesetak metara od mjesta sudara, uzeo veći vatrogasni aparat.

- Gospodin se zaustavio na dvadesetak metara od mjesta događaja i izašao van s vatrogasnim aparatom. Njegov aparat je bio veći od našeg, a u tom trenutku nije znao što će s aparatom i dao ga je meni. Budući da je motocikl u trenutku sudara eksplodirao, razvio se plamen, a tekućine iz automobila su se slijevale prema motociklu, odnosno plamenu te je postojala velika opasnost od naglog širenja vatre u vozilo. Razmak između motocikla i automobila je bio svega metar i pol. Gasio sam onaj dio između vozila, a tog smo vozača zamolili da pomogne kolegi iščupati vrata radi izvlačenja žene iz vozila na sigurno. Kada su je izvukli, kolega je uzeo prvu pomoć i pomogao joj je. Bila je izrezana od stakla, izudarana i u šoku. U tim trenucima nismo razmišljali hoće li doći do zapaljenja, cilj je bio pomoći ženi, kaže Petrlić. (M. SARDELIN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter