Spašeno 400 imigranata, Siciliji izvanredno stanje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U vodama kod Sicilije koja je proglasila izvanredno stanje spašeno je 400 imigranata u utorak, dan pošto je Italija pokrenula operaciju "Mare nostrum" koje je cilj jačati vojnu i humanitarnu nazočnost u Sredozemlju.

Spašavanje 400 ilegalnih useljenika izvedeno je u tri akcije. Iz gumenog čamca u libijskim vodama spašeno je 80 putnika, a druge dvije akcije izveli su talijanski vojni brodovi stotinjak kilometara od Lampeduse, prve europske luke za afričke migrante jer taj otok najbliži je afričkoj obali. Zbog priljeva migranata, Sicilija, pod čijom je upravom i Lampedusa, proglasila je izvanredno stanje kako bi "raspolagali maksimalnim alatima" za suočavanje s valom izbjeglica, rekao je predsjednik regije Rosario Crocetta.

Spašavanje 400 imigranata iz Afrike slijedilo je dan nakon odluke talijanske vlade da pokrene operaciju "Mare nostrum", kako se nazivalo Sredozemlje u doba Rimskog carstva. Cilj je operacije jačati vojnu nazočnost u zoni i tako spriječiti tragedije poput brodoloma početkom listopada kada je u tjedan dana poginulo oko 400 migranata. Derres Araia, predsjednik zajednice Eritrejaca u Italiji, a među 364 žrtava brodoloma od 3. listopada većina su bili Eritrejci, zatražio je u utorak dopuštenje da tijela vrati u domovinu. Stotinjak žrtva pokopano je na nekoliko groblja blizu Agrigente na Siciliji.

Malteški premijer Joseph Muscat kazao je da bi mogao broj žrtava brodoloma od 12. listopada mogao narasti između 50 i 200. Prema sadašnjim podacima smatra se da se utopilo njih 36 blizu Malte. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter