Spašeni putnici zarobljeni na Akademiku Šokalskom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Spašeni putnici zarobljeni u ledu na Akademiku Šokalskom

 

Helikopterskom evakuacijom završena je danas višednevna saga 52 putnika s ledom okovanog ruskog broda Akademik Šokalskog na Antarktici, javljaju novinske agencije.

Znanstvenici i turisti su na australski ledolomac Aurora Australis prevezeni kineskim helikopterom, koji je sastavni dio opreme njihova ledolomca Snježnog zmaja. Putnici su prevezeni u nekoliko rundi s obzirom na kapacitet helikoptera. Pošto je povratni let od Šokalskog do australskog ledolomca trajao 45 minuta, cijela operacija trajala je nekoliko sati.

Prije nego li je operacija počela, putnici sa Šokalskog utabali su improvizirani heliodrom za slijetanje kineske letjelice, a jedan od njih je poslije za BBC izjavio da je let do australskog ledolomca podsjećao na jurnjavu u zabavnom parku.

Putnici su iskrcani na poveću ledenu santu pokraj Aurore Australis i zatim čamcima prevezeni do ledolomca. Iako ni u jednom trenutku na Šokalskom nisu bili u opasnosti, neki od putnika sa suzama su se radosnicama penjali na palubu Aurore Australis. Australski ledolomac prvo mora završiti misiju opskrbe australske istraživačke baze na Antarktici, pa spašeni putnici do glavnog tasmanskog grada Hobarta neće stići prije 15. siječnja.

Na Šokalskom su ostala 22 člana redovne posade koji će se brinuti o brodu dok se ne bude sam sposoban izbaviti iz leda, što bi moglo potrajati tjednima. Namirnica i svega što im je potrebno imaju dovoljno.

Brod je od Badnjaka okružen ledom debljine tri metra na stotinjak nautičkih milja od francuske baze Dumont D'Urville na Antarktici, odnosno nekih 1.500 kilometara južnije od Tasmanije.

Ruski je brod sa 74 putnika i članova posade krenuo s Novog Zelanda 28. studenoga kako bi obilježio stotu godišnjicu ekspedicije na Antarktiku australskog istraživača Douglasa Mawsona.

Tri ledolomca, kineski Snježni zmaj, francuski L'Astrolabe i australska Aurora Australis, pokušala su mu pomoći ali su odustali zbog predebelog leda i loših vremenskih uvjeta. Helikopterska evakuacija prije današnjeg dana nije dolazila u obzir zbog snježne oluje i loše vidljivosti.

Iako su bili zatočeni u ledu, znanstvenici su nastavili provoditi svoja istraživanja, mjereći temperaturu i salinitet kroz pukotine u ledu. Jedan od ciljeva im je bilo utvrditi koliko brzo nestaje antarktički led. Slobodno vrijeme kratili su i gledanjem filmova i čitanjem, javljaju australski mediji. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter