Spašene krave sad treba nahraniti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Požar koji je buknuo u cetvrtak oko 16 sati i progutao 500 bala sijena i strehu te djelomicno uništio štalu obitelji Markežic u mjestašcu Dugo Brdo pokraj Kucibrega, u petak je u ranim poslijepodnevnim satima još tinjao. S obzirom na njegovu velicinu, prava je sreca da nitko od ljudi i životinja nije stradao.

Vatrogasci su pažljivo prebacivali goruce sijeno i gasili ostatke vatre na katu iznad štale, gdje se urušio krov, dok šmrkove s vodom nisu mogli koristiti da vruca betonska ploca ne bi, zbog naglog hladenja, pukla i propala. Na terenu su bili od prethodnog dana, kao i policija, koja je citavo vrijeme osiguravala opožareno mjesto unutar naselja u kojemu žive samo dvije obitelji. U petak je u prisutnosti protupožarnog inspektora PU istarske obavljan ocevid radi utvrdivanja uzroka vatre.

Vlasnik Mario Markežic teško je susprezao suze. "To je velika, velika nesrica…", prvo je što nam je rekao. Cetvrtak je za njega i njegovu suprugu Danilu, dvoje penzionera s minimalnim mirovinama koji žive od poljoprivrede, do oko 15.30 sati bio uobicajen radni dan. Sadili su kapulu, zatim su rucali s obitelji, a nakon što je sin otišao na posao, njegova se prijateljica uputila nahraniti njihovih 28 krava i junadi vezanih u štali.



U meduvremenu je barba Mario otišao uredivati obližnji vinograd. Uskoro su i on i njegova supruga koja je ostala u kuci, na samo nekoliko koraka od štale, culi viku i zapomaganje. Naš je sugovornik iz pravca svog doma vidio veliki dim. Odmah su se svi pokupili i pokušali ugasiti vatru, što je bilo nemoguce, i prvenstveno se koncentrirali na spašavanje krava.

U tome su uspjeli na jedvite jade, buduci da su životinje bile vezane lancima. Pomišljali su cak da odustanu, nagutali se dima, a barba Mario je opekao i ruku. "Ni smo znali di bimo, ca bimo brže, moja je žena jedva našla telefonski broj od vatrogasci i zajno smo hi zvali", ispricao je. Krave su u petak bile na otvorenom, iza ograde, odakle su tužno mukale gledajuci prema štali.

"Cekamo da vatrogasci do kraja ugase vatru i nadamo se da cemo hi vec veceras moci tornati unutra", rekao je. Od mukotrpno pripremljenog sijena, dijelom dopremljenog cak iz okolice Motovuna, ostalo im je samo 12 bala, a dnevno ih za prehranu krava utroše dvije. Bez pomoci prijatelja, od kojih su ih neki vec zvali i posjetili, teško ce preživjeti ovu nesrecu.

Pomoc im je obecao i bujski gradonacelnik Edi Andreašic, koji je u petak obišao požarište. "Za pocetak cemo uskociti s hranom za životinje, a izvidjet cemo na koji im nacin još možemo pomoci. Trebat ce popraviti krov i sanirati štalu", rekao je Andreašic.



Od zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Umag Marina Alessija doznajemo da je u gašenju požara bilo angažirano pet profesionalnih vatrogasaca, kojima se pridružilo sedam bujskih DVD-ovaca. Na intervenciju su izašli oko 16 sati, radili su cijelu noc, a neki od njih i tijekom petka.

Što se uzroka tice, treba pricekati rezultate ocevida. Barba Mario teško može pretpostaviti o cemu se radi jer struje u štali nemaju – po potrebi je dovode kabelom iz kuce, koji odmah nakon obavljenog posla iskopcavaju. Usto, od malobrojnih stanovnika Dugog Brda nitko nije pušac.


Podijeli: Facebook Twiter