Spašena najstarija hrvatska crkva u SAD-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prva hrvatska katolicka crkva u Americi u Pittsburghu, kojoj je prijetila prodaja jednoj privatnoj kompaniji i rušenje jer se crkva isprijecila rekonstrukciji i proširenju ceste, ipak ce biti spašena i sacuvana, odlucilo je povjerenstvo za vrednovanje povijesnog nasljeda u Pittsburghu.

Kako javljaju americki mediji, nakon brojnih natezanja, gradsko povjerenstvo proslijedilo je slucaj gradskom vijecu, a biskupija u Pittsburghu moci ce od grada zatražiti sredstva kojima bi se pomoglo održavanje Crkve sv. Nikole, koja predstavlja jedan od najznacajnijih spomenika hrvatske povijesne baštine u Americi.

Hrvatska crkva u Pittsburghu, na cijem podrucju živi oko 200 tisuca stanovnika hrvatskog porijekla, izgradena je 1900. godine u povijesnom dijelu Pittsburgha nazvanom North Side. U prošlosti je crkva pružala pomoc brojnim izbjeglicama s podrucja Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Razmišljalo se i o prodaji crkve Udruženju hrvatskih Amerikanaca, koji su crkvu namjeravali obnoviti i pretvoriti u muzej hrvatske kulture u Americi, no to se nije ostvarilo. (D ROMAC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter