Spašavanje Meštrovićevog Tesle

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Što ćemo mi učiniti za Teslu?" pitanje je koje - urgentno i pomalo dramatično, ali s puno suvislih razloga - postavlja Karolj Skala iz Instituta "Ruđer Bošković", institucije koja se posljednjih tjedana intenzivno bavi dvojicom znanstvenih vizionara - Teslom i Boškovićem.

Slojevit program manifestacije "Sinergija Bošković-Tesla", upriličene o sedamdesetoj obljetnici smrti Nikole Tesle (7. rujna 1943.), obuhvaća ciklus predavanja i izložbu akademskog kipara Pere Jelisića koji je bitan dio svoga opusa posvetio portretima Tesle, a kulminirat će polaganjem vijenca na Teslin spomenik na uglu Masarykove i Preradovićeve ulice u ponedjeljak.

Taj je simbolični čin ujedno i mirni aktivistički prosvjed akademske zajednice koja - uvjerena da je izmještanjem toga Meštrovićeva rada iz Instituta "Ruđer Bošković" učinjena nepravda i Tesli i poznatome kiparu - inzistira da se kip vrati na svoju izvornu poziciju.

Na što upućuje "sinergija" iz naslova ove manifestacije, pitamo Karolja Skalu.

- Tesla i Bošković, vrhunski svjetski intelektualci, unatoč vremenskoj distanci od oko 150 godina, bili su tijesno povezani; o tome svjedoči i najpoznatija Teslina fotografija, ona na kojoj sjedi i čita knjigu Ruđera Boškovića "Theoria Philosophiae Naturalis".

Tesla je u mnogim aspektima svoga rada crpio inspiraciju iz lika i djela Ruđera Boškovića, ono je utkano u temelj civilizacijskoga iskoraka što ga je osigurao svojim tehničkim dosezima, a tu njihovu sinergiju umjetnički je ovjekovječio kipar Ivan Meštrović, stvorivši skulpturni par Bošković-Tesla, kaže Karolj Skala iz IRB-a, organizator programa, koji ovu inicijativu naziva "akcijom spašavanja Meštrovićeva umjetničkog djela".

Meštrović je ova dva spomenika izričito namijenio čuvanju u Institutu, gdje su oni bili postavljeni u paru kao simbol i zaštitni znak te znanstvene ustanove. No, simetrija je narušena 2006. godine kad je Teslin spomenik izmješten u centar Zagreba.

U IRB-u smatraju da je time narušeno kiparovo autorsko pravo. Teza koju Institut zastupa je, jednostavno: "Kako je Meštar rekao!".

- Ovim programom želimo javnost pozvati da se uključi u akademsku akciju IRB-a u zaštiti Meštrovićevog djela kroz inicijativu za povratak kipa Nikole Tesle Institutu, koji bi ponovno, združen s kipom Ruđera Boškovića, činio spomenički par.

To je bila prvotna zamisao i želja velikog umjetnika Ivana Meštrovića, o kojoj je on obavijestio i tadašnjeg ravnatelja Instituta, akademika Ivana Supeka, kaže Ratko Mileta s IRB-a.

Tezu da autorstvo i stvaralaštvo moraju imati zaštitu akademske sredine u slučaju "Tesla" zastupa značajan broj znanstvenika iz IRB-a, ali i Instituta za povijest umjetnosti, Akademije likovnih umjetnosti i Muzeja Ivana Meštrovića, koji vjeruju da Teslu treba ukloniti iz Donjega grada i vratiti u park Instituta "Ruđer Bošković".

Iako je Meštrović ova dva kipa napravio u različitim fazama svoga kreativnog vijeka (Ruđera je modelirao 1937. u Zagrebu, a Teslu 1955/56. u SAD-u), dokumentarna građa potvrđuje da je autorova nakana bila da oba spomenika budu u IRB-u, da prostorno komuniciraju, i da se ne radi drugi odljev. (Maja HRGOVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U PRILOGU KULTURA SUBOTOM U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter