Spašavali unesrećene i gasili požar nakon pada aviona


Nakon prisilnog slijetanja zrakoplova u naseljeno mjesto i njegovog zapaljenja došlo je do požara na dvije zgrade i prometne nesreće u kojoj su sudjelovali kamion i dva osobna automobila, a prolijevanjem goriva zapaljen je otvoreni prostor s više od 30 ozlijeđenih osoba.

Srećom, riječ je o simulaciji i vježbi koju su na vatrogasnom poligonu u Rovinjskom Selu organizirali Područna vatrogasna zajednica i Zavod za hitnu medicinu Istarske županije.

Nakon dojave Državne uprave za zaštitu i spašavanje, na mjesto nesreće su ubrzo došle ekipe Javne vatrogasne postrojbe iz Rovinja te DVD-ova iz Žminja, Kanfanara, Bala i Rovinjskog Sela s 38 operativnih vatrogasaca. U rekordnom roku pristigle su i ekipe hitne medicinske službe iz Rovinja, Poreča, Pazina i Pule, koje su zbrinjavale unesrećene.

Vatrogasci su gasili požar na otvorenom i na zgradama te spašavali ljude iz zadimljenih prostorija, za što su im poslužili naslagani kontejneri. Obavili su i tehničke intervencije u spašavanju 30-ak unesrećenih, kojima su prvu pomoć i trijažu te prijevoz na liječenje obavile ekipe prve pomoći.

Kao statisti u vježbi su sudjelovali učenici prvog razreda Srednje škole Zvane Črnje i profesori te rovinjski Crveni križ sa suradnicima i volonterima.

Vatrogasni dio vježbe pratili su vatrogasni kontrolori koji su bilježili ispravnost rada i postupaka. Medicinski dio kontrolirali su liječnici, medicinske sestre i vozači. Mjerilo se vrijeme odaziva ekipa za zbrinjavanje ozlijeđenih u masovnoj nesreći, utvrđivala uigranost i postupci timova. Provjeravala se i suradnja s ostalim interventnim službama. Konačna ocjena uspješnosti vježbe, s prijedlogom otklanjanja uočenih nepravilnosti i poboljšanja u radu, bit će donijeta nakon analize svih postupaka i uočenih nedostataka.

- Taktičkom vježbom, u kojoj sudionici nisu znali mjesto, vrijeme niti koja će se intervencija odraditi, željeli smo ispitati funkcioniranje naših službi u izvanrednim situacijama. Vježba se odvijala u realnim vremenskim okvirima te je snimana pa ćemo je i moći analizirati, kaže zapovjednik JVP Rovinj Evilijano Gašpić. (A. POKRAJAC, fotografije JVP Rovinj)


Podijeli: Facebook Twiter