"Spašavale" psa pa zaradile prijavu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvije Puljanke, N. K. (34) i I. U. (35), u noci izmedu 28. i 29. travnja iz skloništa za životinje kod ulaza u odlagalište na Kaštijunu ukrale su jednog engleskog setera, izvijestila je Gordana Ostovic iz OKC-a PU istarske. One su provalile u sklonište razbivši krov, cime su napravile štetu od 100 kuna, a slijedi im kaznena prijava zbog teške krade provaljivanjem.

Setera su higijenicari našli da luta bez nadzora na podrucju Svetvincenta i smjestili ga na Kaštijun ne bi li ondje docekao pravog vlasnika ili bio udomljen. Od Renata Peteha, direktora pulske veterinarske stanice koja upravlja skloništem na Kaštijunu, doznajemo da su Puljanke videne da hodaju po krovu skloništa.

- Same su se razotkrile objavom podatka o "spašavanju" psa na Facebooku. Ne razumijem zašto su išle provaljivati i krasti psa jer su ga bez problema i troškova mogle udomiti, što je na koncu jedna od njih i ucinila, ali su zaslužile i prijavu, veli Peteh. Prema njemu, tko god želi udomiti pse s Kaštijuna može to uciniti bez ikakvih troškova, ali uz obvezu da ce psa cijepiti i o njemu dobro skrbiti.

- Dosad smo udomili tisuce pasa, a te su cure bez veze išle praviti štetu. Pojedinci i udruge koji misle tako djelovati trebali bi usmjeriti svoje akcije na one koji ne brinu o psima, na vlasnike koji ostavljaju životinje na suncu i bez vode i drže ih u neuvjetnim prostorima. Dobro skrbimo za pse na Kaštijunu vec 60 godina, a u cijeloj Hrvatskoj, osim u Puli i Zagrebu, nema nijednog adekvatnog skloništa koje poštuje sve propise poput nas. Odlagalište otpada ondje je došlo nakon nas i nismo mi tome krivi, zakljucio je Peteh.

Jedna od Puljanki prijavljenih za tešku kradu ispricala nam je da je cijela situacija pogrešno shvacena. Veli i da ona i prijateljica nisu ništa razbijale, niti su provaljivale te da su psa uzele protekle srijede oko 17.30, a ne tijekom noci, kako je receno u policiji.

- Taj smo dan otišle fotografirati pse na Kaštijun da bismo objavile njihove fotke na Facebooku i pronašle im udomitelje jer smatramo da se veterinarska stanica ne trudi dovoljno oko toga. Preskocile smo ogradu i u prljavom boksu ugledale Mikija, mješanca setera i retrivera, koji je bio u vrlo lošem stanju i pun krpelja.

Sažalile smo se nad njim i uzele ga. Reagirale smo emotivno i nepromišljeno, a priznajem i da sam cijelu situaciju pogrešno shvatila misleci da nam je higijenicar zbog neljubaznosti rekao da ga same uzmemo iz otkljucanog boksa, ispricala nam je Puljanka zbog mogucih neugodnosti na poslu nije željela da objavimo njeno ime i prezime.

O akciji Puljanki na internetu nalazimo rijeci hvale, ali pojedini borci za zaštitu životinja kazali su nam da je to što su ucinile glupost jer su psa bez problema i troškova mogle udomiti. Pojedinci upuceni u stanje na Kaštijunu smatraju da životinje koje su tamo smještene imaju adekvatnu skrb, premda treba i dalje raditi na poboljšanju uvjeta.


Podijeli: Facebook Twiter