Spašavaju staru školu od propadanja

Načelnik općine s radnicima tvrtke "Vladimir Gortan" (A. DAGOSTIN)
Načelnik općine s radnicima tvrtke "Vladimir Gortan" (A. DAGOSTIN)

Već tri tjedna radnici pazinske građevinske tvrtke "Vladimir Gortan" obnavljaju staru osnovnu školu u Milotskom Brijegu koja bi nanovo trebalo dobiti ulogu društvenog doma i okupljališta za mještane.

- Rekonstrukcija ide brže nego što je planirano, pa smo tako završili betonirati temeljnu ploču u glavnoj i sporednoj prostoriji gdje će se nalaziti kotlovnica, kaže voditelj građevinaca dodajući da su proteklih dana rušili staru međukatnu konstrukciju i sagnjilo krovište koje se prije godinu dana gotovo u cijelosti urušilo, a trenutno je u tijeku štemanje zidova.

Treba 1,5 milijun kuna

- Sada nam je prioritet spasiti zgradu od daljnjeg propadanja, znači postaviti tri ploče, donju, srednju i gornju, i s krovištem zaprit, te postavit svu stolariju. To smo zasad ugovorili, a onda ćemo vidit di smo s parama, kaže gračaški načelnik Ivan Mijandrušić. Rok za završetak radove je 15. studeni, projektant i nadzor Učka konzalting, a ugovoreni radovi su vrijedni 670 tisuća kuna. Ako se nađe sredstva u općinskom proračunu odmah će se staviti izolacija i urediti fasada, a ako ne bude, onda će ti radovi ići u drugoj fazi, nastavlja načelnik Mijandrušić dodajući da su u cjelokupnu obnovu društvenog doma u Bazgaljima bili uložili 1,5 milijun kuna što očekuje da će i ovdje biti krajnji račun.

Za rekonstrukciju zgrade bivše škole u Milotskom Brijegu od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova dobili 285 tisuća kuna, dok će sama Općina Gračišće radove financirati s 385 tisuća kuna što jednim dijelom planiraju povući iz Fonda za razvoj brdsko-planinskih područja.

- Drago mi je da smo se u ministarstvu uspjeli izborit za neke šolde i da se krene, jer samoj općini je teško odlučiti se na takve investicije", kaže Mijandrušić dodajući: "Sad će i Brežani moć reć da imaju svoje prostorije za rad mjesnog odbora, sastanke i slično, jer u zadnjih godinu dana je zgrada bila stvarno propala strahovito".

Zgrada osnovne škole sagrađena je u vrijeme Italije, a radnici su u njoj pronašli izgorjele grede, pa pretpostavljaju da je svojedobno bila zapaljena. Osnovna škola je nastavila djelovati nakon Drugog svjetskog rata do pred tridesetak godina otkad je korištena kao društveni dom. Inače, na području današnje općine Gračišće funkcionirale su četiri škole: u Mandalenčićima, u Bazgaljima, u Milotskom Brijegu i Gračišću, a samo potonja djeluje i danas. Učenici s područja Milotskog Brijega danas odlaze u školu u Žminj, s područja Bazgalji u Pazin, s područja Jakačići i Mandalenčići u Gračišće, dok Škopljani idu u Potpićan. Ideja je načelnika Mijandrušića bila da se dogradnjom gračaške škole okupi sve osnovnoškolce s područja općine, njih više od stotinu, u Gračišću. No, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa svojedobno je odbilo takvu inicijativu obrazloživši to premalim brojem učenika za organiziranje školskog prijevoza.

Na katu stanovi

Nije prihvaćena ni inicijativa upućena Ministarstvu turizma da se u ovom objektu uz županijsku cestu Žminj - Pićan kojom prolazi velik broj turista, naročito biciklista, uredi Centar za bicikliste, pa se i od toga zasad odustalo. Ako se ne iznađe neka ideja načelnik Mijandrušić planira na katu urediti stanove. U okolišu zgrade koja je prikopčana na struju nalazi se starinska šterna s pitkom vodom, ali i lijepa travnata parcela.

- Ovo je zadnja "stara škola" koju obnavljamo na području općine Gračišće, iduća zgrada za obnovu je Kašća u Gračišću, kaže Mijandrušić dodajući da sada svi mjesni odbori, osim najmanjeg Škopljaka (koji doduše broji tek 54 stanovnika prema popisu 2011.) imaju društvene domove: Batlug, Milotski Brijeg, Gračišće (Katinina kuća), Mandalenčići i Jakačići (u Brljafima). (Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter