Spas za bubrežne bolesnike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tim znanstvenika s Medicinskog fakulteta Sveucilišta u Zagrebu otkrio je molekulu za koju je farmaceutski gigant Pfizer platio milijune dolara. Lijek koji ce se proizvoditi od dijalize ce spasiti milijune bubrežnih bolesnika.

Prvi put nakon otkrica Azitromicina, odnosno antibiotika Sumamed, vodeca svjetska farmaceutska kompanija preuzima prava za razvoj novoga lijeka od hrvatskih znanstvenika, piše Vecernji list.

Novi lijek trebao bi omoguciti da bubrežni bolesnici znatno duže ocuvaju funkciju bubrega i odgode pocetak dijalize, za što danas nema specificnoga lijeka. Oboljeli bi godišnje primili dvije ili tri potkožne injekcije novoga lijeka (antitijela) i duže vrijeme bi živjeli bez dijalize, što bi im produljilo i životni vijek.

Hrvatska biotehnološka kompanije Genera i americki Pfizer potpisali su ugovor cija se financijska vrijednost mjeri u milijunima dolara. Americka tvrtka kupila je licencirana patentna prava na otkrice o proteinu te ce razvijati lijek za bolesnike sa smanjenom funkcijom bubrega.

Analizirajuci uzorke krvi zdravih osoba i bolesnika s kronicnom bolesti bubrega, znanstvenici s Medicinskog fakulteta Sveucilišta u Zagrebu otkrili su da u krvi obiju skupina cirkulira protein astacin-toloid, ali da ga u bolesnih ima znatno više, gdje šteti tkivu bubrega i istovremeno ubrzava oštecenje funkcije bubrega. Antitijelo koje su proizveli potiskuje štetno djelovanje spomenutog proteina u štakora s oštecenom funkcijom bubrega, znatno produžuje životni vijek, smanjuje smrtnost, a funkcija bubrega ostaje dobro ocuvana.

"Astacin-toloidni protein iz krvi bolesnika s kronicnim zatajenjem bubrega izoliran je i neutraliziran što usporava daljnji gubitak funkcije bubrega!", objasnio je prof. dr. Slobodan Vukicevic, a kao jednu od najistaknutijih sudionica istraživanja izdvaja doc. dr. Lovorku Grgurevic.

"Rijec je o otkricu svjetskih razmjera koje bi moglo imati golemo znacenje za klinicku praksu i revolucionarom koraku u lijecenju bolesnika sa smanjenom funkcijom bubrega", istakao je dekan Medicinskog fakulteta prof. dr. Davor Milicic.


Podijeli: Facebook Twiter