Spas u doba recesije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

 

 

Mornari su se vratili - barem u modu. Ako se odjenete u mornarskom stilu, sigurno necete pogriješiti. To pravilo vrijedi i inace, a još je jednom potvrdeno s modnim prijedlozima za proljece i ljeto, o cemu smo pisali u posljednjem broju.Buduci da još traje sezona rasprodaja i da su majice kratkih ili tri cetvrt rukava odavno dio zimske garderobe, baš kao i proljetne cizme, zavirite u prodavaonice jer možda ulovite neku majicu ili tuniku na prugice. Bit ce to pravi ulov za vaše modne performance tijekom toplijih dana. Trgovine s robom iz druge ruke (second shop) u Hrvatskoj se, nažalost, mogu nabrojiti na prste pa ideja da za malo novca kupite nešto što je vec nošeno, s obzirom na naš mentalitet, nije ostvariva, dok je u svjetskim metropolama takav nacin kupovine normalan.
Mornarski stil je u doba recesije pravi spas jer s malo novca možete biti novi i moderni. Ne treba mijenjati cijelu garderobu, vec ju je potrebno nadopuniti nekim in komadima na prugice. Pa i samo neki modni dodatak može biti dovoljan za traženi mornarski touch. Vrecasta crvena torba, remen od špage, balerinke u kombinaciji bijelog i crvenog, bijelog i tamnoplavog ili bijelog i crnog s obaveznom mašnicom - tek su neki od mogucih prijedloga.Traperice i bijele hlace sigurno imate. S njima, kao osnovom, možete stvoriti kakavgod stil želite. Spojite ih s majicom tri cetvrt rukava koja ima lada izrez i tanje plavo-bijele pruge da biste ostvarili klasicniji stil. No zašto prugasta majica ne bi imala kapuljacu? Bit ce to odmah mladenackiji i otkaceniji izgled. Iako su na modnim pistama najcešce videne majice na plavo-bijele i crno-bijele pruge, ne znaci da trebate zanemariti slaganje crvene i bijele ili tamnoplave i bež, što je jako šik, dok bež i bijela daju elegantan štih. Takve majice mogu biti nešto duže i šire (no ne preširoke, vec moraju pratiti liniju tijela) pa poput tunika postaju dobra nadopunama laganim kracim hlacama koje dosežu malo iznad koljena ili do listova.
Iznad takvih se tunika obavezno nose ležerne jakne vrlo jednostavnih krojeva. Dok ne stignu ljetne vrucine, dobro ce poslužiti tamnoplave mornarske malo duže jakne s reverima i dvostrukim kopcanjem s vecom zlatnom dugmadi. One mogu biti i od traper materijala poput pravog malog uskog i kratkog sakoa. Za sredinu ljeta predlažemo transformaciju košulja u jakne. Jedan od takvih primjera je jakna na crno-bijele pruge s crnim paspul trakama oko ruba rukava i poklopcima na džepovima. Takva jakna može kao dodatni mornarski detalj imati još i neki amblem na gornjem džepicu. Cak ce se i jakna u Chanel stilu bez ovratnika i pomalo cetvrtastog kroja u crveno-bijeloj kombinaciji s paspulom kao trakicom dobro uklopiti u mornarski imidž.Meni se jako svida spoj dvaju stilova - mornarskog i safari. Jakna bež tonova s velikim džepovima može se vrlo lijepo uskladiti s komadima odjece mornarskog stila. I sportske lagano prošivene jakne, uz traperice ili klasicne crne hlace i mornarske majice na duge rukave, nagovještaj su predstojeceg ljetnog modnog osvajanja ne samo u ljetovalištima, vec i na poslu i gradskim ulicama.Buduci da je moda i igra, meni se jako svidjelo kombiniranje majice na crno-bež prugice viših crnih rubova sa širom laganom pamucnom suknjom koja na bež podlozi ima nabacane crne tockice. Nekada se pri pomisli na safari stil odmah zamišljalo haljinu koja se kopca cijelom dužinom, vezuje u struku kaišem od istog materijala, neke bež nijanse i s velikim džepovima. E, upravo takva haljina podvrnutih rukava s majicom na crveno-bijele uske pruge stvorila je jednu potpuno novu modnu sliku. Da bi se upotpunio imidž, mogu se dodati jednostavna šira narukvica koja imitira bjelokost (dobro bi pristajalo i više užih drvenih narukvica) i balerinke u kombinaciji bijelog i plavog (mogu poslužiti i bijele tenisice ili balerinke od sjajne tamnoplave kože bez uobicajene mašne).(S. B.)

 


Podijeli: Facebook Twiter