Šparuge - čuvari zdravlja i afrodizijak

Dani istarskih šparuga u restoranu Stari Kaštel u Kaštelu nedaleko od Buja
Dani istarskih šparuga u restoranu Stari Kaštel u Kaštelu nedaleko od Buja

U ponedjeljak počinje osmo izdanje popularnih Dana istarskih šparuga, gourmet manifestacije koja će se zaključno do 15. svibnja održati na sjeverozapadu Istre u organizaciji klastera turističkih zajednica Umaga, Buja, Novigrada i Brtonigle.

Prezentacija ove manifestacije, tijekom koje će se po pristupačnim cijenama u 34 restorana i konoba nuditi raznovrsna ponuda specijaliteta na bazi ovog cijenjenog samoniklog bilja, održana je u restoranu Stari Kaštel u Kaštelu nedaleko od Buja.

Divlje šparuge, osim kao ukusna namirnica za različita jela, poznate su i zbog svoje niskokaloričnosti, bogatstva vitamina, minerala i vlakna, a zovu ih i čuvarom zdravlja te afrodizijakom, istaknuto je na manifestaciji.

"Dani istarskih šparuga iz godine u godinu privlače sve veći broj posjetitelja, a ova manifestacija događa se u vrijeme kada postoji jedna praznina u ponudi pa nastojimo privući posjetitelje, kazao je Valter Bassanese", direktor TZ-a Buje.

David Sever iz restorana Stari Kaštel goste je upoznao s poviješću ovog mjesta. Restoran otvoren lani može se pohvaliti ugodnim ambijentom i ukusnim jelima koje su pripremili njihovi mladi chefovi kuhinje Kristijan Budiša i Nikola Tadijanović. Kreativne delicije praćene su vinima Verlada, čije je okuse prezentirao vinar Luciano Visintin iz Brtonigle, te uljima Oleum Vitae maslinara Nina Činića iz Krasice. Med korišten za desert predstavio je Marčelo Melon iz Api Melona iz Petrovije.

U ponudi su bili svježa skuta sa šparugama, marinirani brancin sa narančom i šparugama, krem juha od šparuga i hrskave pancete, comfit ili posebno termički obrađeno meso boškarina s mladim krumpirom i šparugama te za desert parfe od meda sa okusom konjaka i karamela. Svako je od jela pratilo drugačije maslinovo ulje i vino, a posebnost je bio Rose brut iz 2010., nastao od sorte teran.

Među brojnim gostima bio je i Giuseppe Casagrande, veliki prijatelj Istre i urednik eno-gastro revije Papageno koja donosi ove teme iz Istre, Slovenije, Austrije i Italije.

"Već četrdeset godina pratim evoluciju Istre u svim smjerovima, od vina do maslinovih ulja koja su postala dragulj. Istra ima sve karte za afirmaciju na eno i gastro sceni Europe", rekao je Casagrande.

Kompletna lista restorana i konoba koje sudjeluju u manifestaciji može se pogledati na internetskoj stranici klastera www.coloursofistria.com, a nudit će se više cjenovno različitih jelovnika, prilagođenih svakom džepu. (Napisala i snimila V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter