Šparugari, pokupite svoje stvari!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Umjesto u subotu, druga akcija cišcenja Kamenjaka održana je u nedjelju i u njoj je sudjelovalo 45 volontera, dok ih je na prvoj bilo stotinu. Upravo je odgadanje akcije razlog slabijem odazivu, smatra ravnatelj javne ustanove Kamenjak Neven Iveša, koji je takoder sudjelovao u cišcenju.

Velik dio skupine cistio je park-šumu Soline u Vinkuranu gdje je pronadeno puno krupnog i sitnog otpada. Ostali su cistili donji Kamenjak - uvale Debeljak, Portic, Školjic i Franina.

"Apeliram na šetace i šparugare da im nakon boravka u prirodi ne bude teško odnijeti svoje smece u baje koje su uvijek ovdje", rekao je Iveša. Kao zanimljivost istaknuo je veliku kolicinu krupnog otpada pronadenog duboko u šumi, starog i po 15 godina, što su ostaci iz vremena kad se na Kamenjaku moglo kampirati. Pronadeni su štednjaci, frižideri pa i sanitarije.

"Cilj radne akcije je podici razinu svijesti o ocuvanju Kamenjaka uz nagrade sudionicima. Oni koji su sudjelovali u obje akcije imat ce besplatan ulazak na Kamenjak u ovoj godini, za što sezonska karta košta 250 kuna, a sudionici jedne akcije dobit ce kartu s 50 posto popusta.

Nama su dobrovoljci velika pomoc jer gospodarimo ogromnim podrucjem, a JU Kamenjak ima pet djelatnika koji pokrivaju Vinkuran, Medulin, otoke te gornji i donji Kamenjak", rekao je Iveša.

Kaže da se stoga ovakve ekološke akcije organiziraju svake godine, a na njih se odaziva sve veci broj dobrovoljaca, koji cesto ciste i samoinicijativno. Naplata ulaza na Kamenjak pocinje 1. svibnja i do 15. srpnja karta ce iznositi 20 kuna. Nakon tog datuma do 15. kolovoza ulaz ce biti 25 kuna, a do kraja rujna ponovno 20.


Podijeli: Facebook Twiter